ROMÂNII DIN DIASPORA AU TRIMIS ÎN ȚARĂ PESTE 5,6 MILIARDE DE EURO!

Distribuie pe:

Din datele făcute publice de Banca Națională a României (BNR), aflăm că anul trecut (2021), românii plecați la muncă în străinătate au trimis în țară sume record, de peste 5,6 miliarde de euro, adică 2% din PIB.

Cele mai mari sume au fost trimise din Germania (1,3 miliarde de euro) și din Marea Britanie (1,1 miliarde de euro). Din Italia, unde trăiește cea mai mare comunitate de români, au fost trimise în țară 900 milioane de euro, din Spania, peste 424 milioane de euro, din Franța, peste 267 milioane de euro, iar din Statele Unite ale Americii, în jur de 246 milioane de euro.

“Diaspora românească a creat în afara granițelor un lanț economic complex și profitabil, românii fiind cei mai mari investitori străini în țările de adopție. Vorbim de la magazine românești la depozite uriașe unde ajung produse locale, de la firme de transport, până la restaurante cu săli pentru evenimente, ca în țară, care hrănesc, de cele mai multe ori, dorul de casă”, a precizat Ovidiu Burdușa, fost secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, citat de DiGi24.

Cum Europa (și nu numai) începe să își revină încet din pandemie și să ia măsuri de relaxare, românii din diaspora speră ca economia să își revină cât mai repede și să îi ajute ca businessurile lor să înflorească, iar joburile pe care le-au pierdut înainte de pandemie să poată fi reluate. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu