România a implementat un ajutor special pentru cetățenii care nu au posibilitatea financiară de a-și achita facturile la gaze și curent la timp. Astfel că oamenii își pot amâna scadența pe o perioadă de șase luni de zile. În cadrul unei emisiuni tv, a fost explicat care sunt condițiile necesare pentru a beneficia de amânarea facturilor.
România a plafonat, timp de șase luni, prețurile pentru gaze naturale și energie electrică. Drept urmare, statul oferă compensații pentru facturi din dorința ca oamenii să nu simtă așa mult majorările tarifelor.
După finalizarea perioadei de șase luni, prețurile vor fi lăsate libere, ceea ce ar putea reprezenta un șoc pentru populația din țară.
Cine poate beneficia de amânarea facturilor
Oamenii care se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili vor putea beneficia de amânarea facturilor la energie electrică și gaze naturale, aferente perioadei cuprinse între noiembrie 2021 și martie 2022.
– În cazul unei persoane care locuiește singură, venitul lunar trebuie să fie până în 2.053 de lei;
– În cazul unei familii, venitul lunar per membru trebuie să fie de până la 1.386 de lei.
Ce trebuie făcut pentru a obține amânarea plății
Persoanele care pot profita de acest beneficiu trebuie să înde-plinească următoarele cerințe, scrie antena3.ro:
– trebuie să informezi furnizorul tău de statutul tău de consumator vulnerabil și să ceri amânarea plății facturilor;
– trebuie completat un formular la Primărie, despre sursele de venit și bunurile pe care le deții în locuință;
– facturile pot fi amânate până în aprilie inclusiv;
– în următoarele 6 luni trebuie să ajungi cu restanțele la zi.
De ce a crescut prețul energiei electrice și a gazelor naturale
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, consideră că majo-rarea tarifelor la gaze naturale și energie electrică a fost determinată de anumiți factori externi, dar și liberalizarea haotică a pieței respective.
“România trebuie să înțeleagă faptul că inflația noastră are ca sursă inflația globală, dar are și un specific: haosul care s-a produs cu liberalizarea prețurilor la energie electrică și la gaze naturale. Acest haos a dus la o creștere de 46%. Nicăieri în lume nu există asemenea creștere. Și nicăieri nu este o situație ca la noi: media avuției este cu mult sub media europeană.
A fost un haos cu liberalizarea și statul a fost nevoit să intervină cu o lege scoasă de parlament prin care a plafonat prețurile la energie electrică și la gaze. Este de scurtă durată, nu poți să plafonezi și vom vedea că în martie va înceta efectul acestei legi și va trebui să revenim la prețurile libere”, a spus Adrian Vasilescu la Antena 3.
Sursă: Dreamstime
GEORGIANA NATALIA