BĂTRÂNUL, LUMINA ȘI... CERUL

Distribuie pe:

* Iisus Hristos este “Omul cerului” și S-a țesut pe Sine în firea cea omenească, de aceia se impune El tuturor oamenilor și tuturor veacurilor, cu atât mai mult cu cât ar vrea unii să scape de El Iisus cere istoriei decizia existenței sale. Dar istoria s-a arătat neputincioasă din primele ei zile. Așa a rămas și mai rămâne. Prin faptul că Iisus s-a țesut destinului omenesc și prin faptul că omul trebuie să se decidă ce face cu Iisus, se explică de ce istoria omului e așa zbuciumată și veșnicia lui așa de hărțuită și mușcată de șerpii îndoielilor și contrazicerilor. Așa se explică de ce pentru Iisus oamenii s-au iubit și s-au urât, s-au măcelărit și s-au ajutat, au cunoscut extremitățile pasiunii și ale jertfei. De El a atârnat soarta științei, a frumosului și a rațiunii. El este forța interioară pe care veacurile n-au putut-o istovi .

Paul - Louis Couchoud (1959-), medic, poet, scriitor, filosof și traducător

***

* “Dumnezeu este lumina care ne ridică pe stâncile adevărului. Nu există timp pentru noi dacă nu-l avem pe Dumnezeu în suflet. Iubirea ți-o dă Dumnezeu, nu o alegi tu”.

Betty Marcovici (1958-), scriitoare, a primit nominalizarea la Premiul pentru Umor la Revista Urzica, București-1980.

***

* “Trăia într-o pădure un pustnic bătrân care avea mare dragoste pentru animalele pădurii unde locuia, încât a ajuns să le înțeleagă limba dobitocească. Într-o zi bătrânul a asistat la un sfat al animalelor cu tema: «Obârșia răului în lume». Primul luă cuvântul lupul: «Eu socot că începutul răului constă în foame». Iepurele ia cuvântul și spune că obârșia răului este frica. Tigrul vine și spune că mânia este începutul răului, fiindcă omul mânios atacă, rupe, sfâșie... Pustnicul bătrân - «Omul lui Dumnezeu», după ce i-a ascultat, a zis: «Cu toții vă înșelați, dragi prieteni. Începutul răului în lume nu vine de la foame, frică sau mânie, ci vine din inima noastră. El se naște dinlăuntrul nostru, din poftele noastre». Căci și Domnul zice: «Din inimă ies gândurile, ucideri, adulteri, desfrânări, furtișaguri, mărturii mincinoase, hule»“. (Matei 15, 19).

P.S. “Domnul a privegeat asupra celor răi și i-a adus Domnul peste noi, că drept este Domnul în toate lucrurile Sale, pe care ni le-a poruncit. Și n-am ascultat de glasul lui, ca să umblăm după poruncile Domnului, pe care le-a dat înaintea feței noastre” (Baruh cap. 2, vers. 9-1).

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu