În Sfânta Scriptură, Cartea Facerii, Capitolul 11, versetele 6-7, ni se vorbește despre Turnul Babel și amestecarea limbilor: “Și a zis Domnul: «Iată, toți sunt de un neam și o limbă și iată ce s-au apucat să facă și nu se vor opri de la ceea ce și-au pus în gând să facă. Haidem dar să ne pogorâm și să amestecăm limbile lor, ca să nu se mai înțeleagă unul cu altul». Și i-a împrăștiat Domnul de acolo în tot pământul și au încetat de a mai zidi cetatea și turnul…”
Doamne, cât de valabilă este această pedeapsă divină și pentru poporul român din zilele noastre! Politicienii români au promis în campania electorală de alegeri că vor face din România o țară bogată, cu un popor educat, că tot românul va fi fericit la el acasă, fără să-l mai ispitească gândul de ducă. Pandemia care a lovit omenirea în loc să ne unească, mai mult ne-a dezbinat. Blestemul neînțelegerilor ne-a lovit în toate sectoarele, de la familii până la societatea în ansamblu. De multe ori am impresia că nu se mai înțelege om cu om. Niciodată în România n-au fost atât de multe divorțuri, de copii debusolați, rămași în grija unui singur părinte. Nu se mai înțeleg părinții cu copiii lor, iar bătrânii, Doamne ferește când rămâne unul singur, urâtul și singurătatea sunt poveri greu de suportat. Nesiguranța de la locul de muncă și stresul favorizează alienarea. Blestemul babilonic este mai accentuat între politicieni. Mai ieri se pupau, se strângeau în brațe, iar în scurt timp se privesc chiorâș și se acuză reciproc. Partidul Național Liberal (Oare de ce și-o fi zicând național?) își pregătește singur prohodul. Un prim- ministru ciudat, ajuns în această demnitate în batjocură, se visează superman și minte cu nerușinare. Probabil așa l-au învățat prin America. Ascultam zilele trecute, la televizor, acuzațiile fostului ministru al sănătății la adresa prim-ministrului privind achiziția nejustificată de 18 milioane de doze de vaccinuri anticovid. Acuzație susținută și de fostul ministru al finanțelor. Vezi, Doamne, au reclamat la DNA că s-au petrecut lucruri necurate, mai ales că, pe de altă parte, guvernanții insistă să se vaccineze populația, în timp ce o parte din vaccinuri s-au aruncat sau au fost donate țărilor vecine. Ce să mai crezi când vezi cum își încurcă limbile politicienii noștri? Ne-au speriat cu izoleta, cu izolarea, cu fel de fel de restricții, iar acum vor să ne dezbine în vaccinați și nevaccinați. O parte dintre medici spune că vaccinul este necesar, altă parte denunță niște afaceri murdare, derulate sub aripa ocrotitoarea a politicienilor. Liberalii se adună sâmbătă la un congres cu 5.000 de delegați, în București, unde, dacă statisticile sunt reale, situația tinde să scape de sub control. Ce să mai crezi? Cert este că nu-i de glumit cu acest virus periculos, că trebuie să ne protejăm, nu să participăm la niște jocuri periculoase, întreținute de mafia din politică, pusă pe căpătuială, să facă bani și din gunoaie.
Dihonia se prefigurează și între politicienii de la USR și PLUS. Lupta pentru putere se dă între Cioloș și Barna. Un partid care și-a dezamăgit electoratul a ajuns să încurajeze babilonia. Cine și-ar fi închipuit că “arhanghelii” dreptății și demnității sunt predispuși la corupție și luptă pentru ciolan, că vor deveni atât de farisei. Cât despre AUR, bine că au scăpat de un senator pus pe harță, că riscau să ajungă și ei de râsul lumii.
Nici la PSD apele nu sunt prea limpezi. Când vor simți mirosul puterii, liderii mai tineri, dornici de afirmare, atunci să vezi babilonie și printre ei. Singurii care, deocamdată, pas cu pas, își ating obiectivele din campanie sunt politicienii din UDMR. Aceștia tac și fac. Din când în când le mai acordă câte o lecție românilor despre unitate și propășirea neamului în Transilvania, condusă prin filiera de la Budapesta. Ultima a fost săptămâna trecută, la Sângeorgiu de Mureș, unde scriitorul și omul politic, Marko Bela, le-a vorbit despre un șurub maghiar care nu trebuie să ruginească. Mai pe românește, “Măi, fraierilor, noi vă conducem. Iar voi, pupincuriști, trebuie să dansați ceardaș cum vă cântăm noi!”
Neamul românesc își pune nădejdea numai în Tatăl din Cer, dovadă că, la noi, bisericile sunt pline, iar creștinii, indiferent de confesiune, caută, sunt dornici să se întâlnească cu Sfânta Treime, cu Maica Domnului și Sfinții părinți, în rugăciuni și milostenie. La sfârșitul Sfintei Liturghii, preotul se roagă: Cel ce binecuvântezi pe cei ce cred în Tine… Mântuiește, Doamne, poporul tău și ajută-ne să ne ferim, să scăpăm de toată babilonia!
VASILE BOTA