Jeremy Adams, profesor la Bakersfield, California, citat de mediafax.ro, a scris o carte-avertisment despre tinerii americani din ziua de azi care, în opinia lui, reprezintă “Generația Z… de la zombi”, aceștia fiind mai puțin educați, mai deprimați și fără valori.

“Scriu această carte, ca semnal de alarmă. Este un proiect născut din îngrijorare, preocupare și frustrare. Sunt speriat că tinerii de azi sunt străini de comportamentul, valorile și năzuințele cărora ființele umane le-au dat, tradițional, mare însemnătate sau în care au găsit împlinirea.

Acești tineri sunt goi de sine, o generație care trăiește vieți solitare, hiperconectată la tehnologie, dar neatașată de familie, biserică sau comunitate”, scrie profesorul Adams.

În 10 ani, sinuciderile au crescut cu 56%!

El citează statistici care spun că depresia a crescut printre adolescenți, cu 63% din 2007 până în 2017, iar sinuciderile cu 56%, devenind a doua cauză de deces pentru cei tineri.

Pentru această schimbare, Adams dă vina pe disoluția familiei americane, prin scăderea numărului de căsătorii și de cămine biparentale tradiționale.

Deși unele studii spun că mesele regulate în familie ajută la reducerea fumatului, a consumului de alcool și de marijuana, a violenței, a problemelor școlare, a dezordinii în alimentație și în activitățile sexuale, cei mai mulți dintre elevii lui Adams recunosc că iau singuri cina în fiecare seară, atenți nu la familie, ci la dispozitivul din mână.

“Neglijarea familiei este una din cele mai mari cauze ale golirii de sine, nu doar a elevilor, ci a vieții americane”, mai scrie Adams.

Viața religioasă, evaporată…

El se arată dezamăgit și de evaporarea vieții religioase. În 1984, doar 2% dintre americani se identificau drept atei, dar în 2020 numărul acestora a crescut la 22%.

“Atunci când vorbește despre evanghelistul Matthew (Matei), mulți elevi cred că se referă la Matthew Perry din Friends, iar Luke (Luca) este cel din Beverly Hills 90210. Religia a fost înlocuită de o cultură de masă plină de banalitate, conformitate și automulțumire.

În anii 1970, peste 50% dintre liceeni ieșeu cu prietenii în fiecare zi, dar în 2020 numărul a scăzut sub 33%. Liceenii moderni renunță la activități tradiționale, ca fotbalul de vineri seara cu prietenii, pentru a sta acasă singuri, pe Netflix, Disney+ sau Hulu. Aceasta explică de ce 49% dintre tineri afirmau, în 2012, că modul preferat de comunicare era în persoană, dar în 2018 doar 32% mai afirmă acest lucru.

Studenții moderni scriu constant mesaje în timpul orelor sau urmăresc servicii de streaming în timpul întâlnirilor online, trăind într-o stare pe care psihiatrii o numesc atenție parțială continuă”.

Nepregătiți pentru viitor

Elevul obișnuit din “Generația Z… de la zombi” utilizează cinci dispozitive elctronice și are o capacitate de atenție de opt secunde, ceea ce are ca rezultat note mai mici, putere de concentrare redusă și realizări academice modeste.

Adams prezice că tinerii americani (și nu numai) de azi vor fi nepregătiți pentru viitor. În 2014, un general american a fost citat spunând că “a scăzut rapid calitatea oamenilor care doresc serviciul militar, 71% dintre cei de 17 – 24 de ani nefiind eligibili din cauza obezității, cazierului, sănătății mintale și problemelor cu drogurile.

Între timp, un sondaj recent a evidențiat că 70% dintre cetățenii seniori ar trece un test pentru cetățenia americană, dar numai 20% dintre cei sub 45 de ani l-ar promova. Însă tinerii nu sunt îngrijorați de acest lucru. Lor nu le mai pasă de nimic… (L.P.)

Lasă un răspuns