PRAZNIC DE HRAM LA BISERICA “SFINȚII MARTIRI BRÂNCOVENI”, DIN LUDUȘ

Distribuie pe:

Cinstiților drepmăritori creștini din Parohia Ortodoxă IV, Sfinții Martiri Brâncoveni le sunt ajutători, sfătuitori, protectori cerești, mijlocitori și modele de urmat Domnului Iisus Hristos, în înțelesul preceptului “Câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați și-mbrăcat!”

Prima filă a relației duhovnicești dintre ludușeni și Sfinții Martiri Brâncoveni este semnată de tânărul preot ludușean Viorel Ormenișan, când a început demersurile la Arhiepiscopia Ortodoxă Alba pentru înălțarea unui locaș de cult, de trebuință celor peste o mie de locuitori din cartierul Luduș-Vest, care, de mulți ani se plângeau de distanța prea mare dintre locuințele lor și Biserica “Sfântul Ierarh Nicolae”, din vechiul centru civic al Ludușului, la care erau arondați.

Demersul său, susținut de enoriași, a găsit înțelegere și aprobare la Arhiepiscopie, după ce un prosper om de afaceri român s-a oferit să fie principalul sponsor al lucrărilor de construcție a viitoarei biserici.

În ziua de 16 aprilie 2018, Înalt-preasfințitul Arhiepiscop Irineu, însoțit de un sobor de preoți, a oficiat slujba religioasă de sfințire a pietrei de temelie a Bisericii “Sfinții Martiri Brâncoveni”. Evenimentul i-a bucurat și entuziasmat pe enoriașii din zonă, care au și început să ajute, fiecare după posibilități.

În data de 1 mai 2018, constructorul avea șantierul organizat. Forță de muncă exista, principalul sponsor s-a ținut de cuvânt. Zidurile bisericii se înălțau văzând cu ochii. Peste un an, întregul lăcaș de cult era, în întregime, la stadiul de construcție în roșu, înconjurată de schelărie. La demisolul clădirii au fost executate lucrările de finisaj, de pictură, de ridicare a mesei sfinte și de înălțare a iconostasului. În data de 14 mai 2019, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Irineu, însoțit de un sobor de preoți, între care se afla și părintele paroh Viorel Ormenișan, au sfințit acel spațiu ca Paraclis al viitoarei biserici.

De atunci și până astăzi, în acel Paraclis, cucernicul părinte a oficiat, ajutat de diacul Grigore Cucuiet și de corul bisericesc, de epitropi și alte persoane, slujbele religioase de fiecare zi (utrenii și vecernii), cele duminicale și de sărbători, spovedanii și împărtășiri, botezuri, căsătorii religioase, parastase. La 16 august 2019 a fost organizată prima sărbătoare de hram a Bisericii “Sfinții Martiri Brâncoveni”. Mulțumirea și bucuria enoriașilor a fost mare atunci.

Martie 2020 a adus vești îngrijo-rătoare, restricții sanitare (mască, distanțare, dezinfectare obligatorie), infectări, spitalizări, decese, toate provocată de invizibilul Coronavirus Covid-19. Au urmat scenariile de cod roșu, de cod galben, de cod verde, izolări la domiciliu, carantine, suspendarea slujbelor religioase în biserică, oprirea lucrărilor la lăcașul bisericii.

Începând cu luna mai 2021 au venit și relaxările guvernamentale. Printre ele au fost și cele privind libertatea de reluare a slujbelor religioase în spațiu liber. Apoi și în interiorul bisericii, cu anumite restricții (mască, distanțare, număr de participanți).

În sfârșit, duminică, 15 august 2021, după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de sărbătorire a Adormirii Maicii Domnului, pe platoul din fața bisericii, consiliul parohial, în deplină conlucrare cu enoriașii din parohie, mai bine zis cu enoriașele, au organizat întâlnirea de suflet, sărbătoarea de hram.

Pe mese au fost oferite, unii altora, pahare cu colivă, tăvi uriașe cu lipii (umplute cu varză sau brânză), pe multe, multe platouri cu felii de cozonac cu nucă, mac, cacao, dulcețuri, coșărci și coșuri cu fructe, în principal prune, apă minerală, sucuri carbogazoase, dar și câte un pahar de vin. Așa cum fac românii la parastas și pomeniri, la praznic de hram.

Luni dimineața, 16 august 2021, în Paraclis a fost oficiată slujba de pomenire a Sfinților Martiri Brâncoveni: Constantin vodă, fiii săi, Constantin, Ștefan, Radu, Matei, și stolnicul Ianache, având ca sursă liturgică lucra-rea “Acatistul Sfinților Martiri Brâncoveni”, publicată cu binecu-vântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în anul 2013, la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, București, de unde poate fi comandată de oricare român doritor să aibă acasă o emoționantă și convingătoare lecție de viață și de credință închinată Domnului Iisus Hristos.

Lasă un comentariu