Serghei Kovaliov, unul dintre cei mai cunoscuți militanți pentru drepturile omului în Rusia, figură marcantă a disidenței din perioada sovietică, a decedat, luni, la vârsta de 91 de ani, a anunțat familia sa, potrivit AFP.
Laureat în 2009 al Premiului Saharov al Parlamentului European, Serghei Kovaliov a fost unul dintre liderii mișcării pro-democrație în URSS și a stat șapte ani în lagăre, între anii 1970-1980, pentru “activități antisovietice”.
În decembrie 1974, el a fost arestat sub acuzația de “agitație și propagandă antisovietică”. A fost condamnat la șapte ani în lagăre de maximă securitate și la trei ani de exil. Și-a ispășit pedeapsa în lagărele din Permi și închisoarea din Cistopol (Tatarstan), iar exilul la Kolîma, regiune din nord-estul Rusiei, cunoscută ca “polul ferocității din Gulag”, precizează media rusă Nastoiașcee vremea, un post de televiziune independent care emite prin internet.
După disoluția Uniunii Sovietice, el a criticat primul război al Moscovei împotriva Ceceniei și autoritarismul în creștere al sistemului, pus în aplicare de președintele Vladimir Putin, din anii 2000.
Biolog de formație, primul emisar al președintelui rus Boris Elțin pentru drepturile omului și unul dintre autorii Constituției ruse, el a fost, de asemenea, deputat în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal).
Kovaliov a fost unul dintre autorii Declarației pentru drepturile omului și cetățeanului (1991) și al capitolului II al Constituției Rusiei – “Drepturile și libertățile omului și cetățeanului” (1993), precizează Nastoiașcee vremea.
Fiul său, Ivan Kovaliov, a indicat pe Facebook că tatăl său a decedat “în somn”, luni dimineață.
Organizația rusă pentru drepturile omului Memorial, al cărui președinte a fost Kovaliov, a omagiat memoria unui om “care s-a bătut mereu pentru drepturile omului, împotriva războiului din Cecenia, împotriva violenței și a minciunilor”.
“Serghei Adamovici ne va lipsi tuturor: ca prieten iubit de mult timp, ca tovarăș de drum neînfricat, inteligent și sfătuitor, fidel ideii respectării drepturilor omului, întotdeauna și în toate, în război și în viața civilă, în politică și în viața de zi cu zi”, adaugă Memorial, organizație calificată din 2016, de autoritățile ruse, drept “agent străin”.