PREMIERĂ: CÂND ILUZIA BATE REALITATEA: “DOSTOIEVSKI-TRIP”, DE VLADIMIR SOROKIN, REGIA HORAȚIU MIHAIU

Distribuie pe:

Cât de mult se citește și calitatea lecturilor sunt barometre care măsoară nivelul de dezvoltare al unei societăți. Dar cum ar arăta o societate în care cetățenii sunt dependenți de lectură, la propriu, iar privarea ar produce un sevraj cumplit? Piesa lui Vladimir Sorokin, unul dintre cei mai importanți și mai provocatori scriitori ruși contemporani, ne prezintă personaje care trăiesc cu și din literatură și a căror viață depinde de operele pe care le consumă. În momenul în care li se oferă “Idiotul”, de Dostoievski, realitatea lor se întrepătrunde cu universul romanului, iar personajele din “Dostoievski-Trip” devin, la rândul lor, personaje într-o altă poveste.

Piesa lui Vladimir Sorokin investighează natura realității, puterea ficțiunii și felul în care raportarea noastră la niște produse ale imaginației ne poate schimba viața. Cu alte cuvinte, imaginația este viață. Iar efectul pe care literatura îl produce asupra noastră este incontestabil.

Cel mai nou spectacol al Companiei “Liviu Rebreanu” va provoca publicul să își chestioneze relația cu propria fantezie, cu dependențele și reflexele sale, dar și raporturile cu arta, în general, și, nu în ultimul rând, cu semenii și cu propria persoană.

“Dacă aș fi încă tânăr, probabil mi-aș pune întrebări, mai mult despre prezent sau despre un viitor mai apropiat, decât să-mi fac probleme cu privire la viitorul îndepărtat al lumii... Sunt însă la o vârstă când gândul face comparații între trecutul, deja trăit, și viitorul, în care - mai devreme sau mai târziu - nu mă voi mai regăsi. Tentația de a compara ceea ce a fost cu ceea ce este sau va fi crește odată cu vârsta. O problemă care mă frământă o regăsesc, cu asupra de măsură, în piesa lui Sorokin «Dostoievski-Trip». Anume, a lumii noastre proiectate într-un viitor pe care încă nu îl percepem apocaliptic, deși sunt multe semne că deja îl simțim, ne înconjoară, sau chiar îl experimentăm, uneori, apropiindu-se de noi încet-încet, dându-ne deseori fiori. Cu toate acestea, retrași tot mai mult în lumi virtuale, în aparatură inteligentă, în device-uri din ce în ce mai sofisticate, lumea pare să nu simtă pericolele ce ne pândesc și se afundă într-un izolaționism hedonistic.

Și, totuși, ca de obicei, ar mai rămâne o fărâmă de șansă, o mică speranță de a ne salva! Să fie oare o iluzie să credem că există această șansă? Sau șansa este chiar... ILUZIA?” (Horațiu Mihaiu)

Din distribuție fac parte actorii Rareș BUDILEANU - Rogojin, Mihai CRĂCIUN - Prințul Mîșkin, Alexandru-Andrei CHIRAN - Ippolit, Csaba CIUGULITU - Ganea, Costin GAVAZĂ - Lebedev, Laura MIHALACHE - Nastasia F, Anca LOGHIN - Varia, Bianca FĂRCAȘ - Chimista, Ion VÂNTU - Dealerul și Delia BĂLAȘA - Oarba.

Regia artistică și scenografia îi aparțin lui Horațiu MIHAIU, traducerea textului e semnată de Ion VÂNTU, mișcarea scenică a fost realizată de Attila BORDÁS, Video Design-ul a fost creat de Noiseloop Studio, asistentă de scenografie a fost Cristina GRIGORAȘ, sufleur a fost Laura MOLDOVAN, iar regia tehnică este asigurată de Teodora CRĂCIUN.

Premiera va avea loc miercuri, 19 mai, ora 18.00, la Sala Mică, iar următoarea reprezentație va avea loc joi, 20 mai, de la ora 18.00. Biletele pot fi achiziționate de pe www.teatrunational.biletmaster.ro

Biletele în format fizic pot fi cumpărate la Casieria de la Sala Mare a Teatrului, de luni până vineri, între orele 11.00 - 18.00. Biletele pot fi achiziționate și începând cu o oră înaintea reprezentațiilor, la fața locului.

Spectacolul este recomandat persoanelor cu vârsta peste 16 ani.

Lasă un comentariu