TOT MAI MULȚI COPII DIAGNOSTICAȚI CU SINDROMUL STRESULUI OCULAR DIGITAL, DUPĂ ÎNVĂȚĂMÂNTUL ONLINE

Distribuie pe:

Tot mai mulți copii ajung, în ultima perioadă, la Oftalmologie din cauza ochilor înroșiți și iritați, care lăcrimează, cu vedere blurată și dureri de cap, majoritatea fiind diagnosticați cu sindromul stresului ocular digital, din cauza statului în fața dispozitivelor electronice pentru orele online și a izolării în case.

“Asistăm la o schimbare de paradigmă în consultațiile oftalmologice. Dacă până acum își aduceau părinții copiii la consult, fiindcă știau că este necesar, în ultimul an, copiii îi determină pe părinți să îi aducă la control pentru că, pentru tot ce s-a întâmplat în online, ochișorii lor nu au fost pregătiți să facă față. Se plâng că au ochișorii roșii, că sunt iritați, că lăcrimează sau că au vedere blurată și dureri de cap. Nu s-au plâns până acum, fiindcă viața lor obișnuită era școala, afară și joaca, iar acum, fiind obligați să stea mai mult în interior, au apărut afecțiuni diferite care, de la săptămână la săptămână, s-au acumulat și i-au determinat pe părinți să îi aducă. Nu au fost pregătiți pentru tot ce înseamnă online, dispozitivele, în afară de laptop, tabletă și PC, care sunt în regulă, foarte mulți copii lucrează pe telefon. Telefoanele sunt foarte aproape, au ecrane mici și le solicită extraordinar de mult ochii. Toată această solicitare, adunată timp de săptămâni, de luni, duce la un sindrom de stres ocular”, a declarat presei medicul primar oftalmolog târgumureșean Meda Neagoe.

Doctorul susține că această afecțiune este numită stres ocular digital, care dă simptome subiective, înroșirea ochilor, iritație, lăcrimare, mâncărime, vedere încețoșată, după care duce și la simptome obiective, durere de cap, contractură musculară, adoptarea de poziții vicioase.

“Acest sindrom de stres ocular digital nu se datorează online-ului, ci și faptului că online presupune să stai foarte mult în casă, nu e atâta lumină naturală cât este necesar și totul se întâmplă la o distanță foarte mică. Și atunci, copiii care sunt în creștere și au ochișorii în creștere, la această creștere naturală contribuie toată contractura musculaturii oculare, care se focusează în aproape și care, pe lângă creșterea anatomică, trage efectiv de ochi, îl lungește și duce la așa-numita miopie funcțională, datorită statului aproape de dispozitiv. Stresul ocular digital duce, în final, la sindromul viziopostular, în care, pe lângă afecțiunea oftalmologică, apar diferite contracturi, care duc la dureri de cap, de senzații de amețeală”, susține medicul.

Dr. Meda Neagoe a arătat că un consult oftalmologic presupune întotdeauna a le determina copiilor dioptriile cu ajutorul refractrometrului, pentru a se vedea dacă există o afecțiune de pol anterior, adică părțile vizibile ale ochiului, și apoi pentru a stabili corecția corespunzătoare și apoi de a intra în profunzimea consultației cu un fund de ochi și cu teste de vedere stereo și binoculari.

“Trebuie examinat foarte bine din punct de vedere oftalmologic, astfel încât să elimini alte posibile afecțiuni”, a subliniat dr. Neagoe. (sursa- agerpres.ro)

Lasă un comentariu