PERSOANELE CARE REALIZEAZĂ VENITURI DIN PREMII ȘI JOCURI DE NOROC, OBLIGATE SĂ PLĂTEASCĂ IMPOZIT!

Distribuie pe:

Potrivit unui ghid realizat de Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în anul 2021, persoanele fizice care realizează venituri din premii și jocuri de noroc, atât din România, cât și din străinătate, au obligația să declare veniturile și să plătească impozite la buget.

Potrivit ghidului “Premii și jocuri de noroc 2021”, în această categorie intră veniturile în bani și (sau) în natură, cum ar fi premiile de orice fel acordate oamenilor de cultură, știință și artă, la gale, simpozioane, festivaluri, concursuri naționale sau internaționale, concursuri pe meserii sau profesii, precum și premii în bani și (sau) în natură, acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor și altor specialiști prevăzuți în legislația în materie, pentru rezultatele obținute la competiții sportive interne și internaționale.

Totodată, în ghid se precizează că premiile de tipul unor bonusuri, care sunt acordate salariaților, nu se încadrează la venituri din premii din punctul de vedere al impozitării, fiind asimilate veniturilor de natură salarială.

Veniturile din jocuri de noroc cuprind toate sumele încasate, bunurile și serviciile primite, ca urmare a participării la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă, inclusiv cele de tip jack-pot, iar obligația calculării, reținerii și plății impozitului le revine organizatorilor (plătitorilor) de venituri.

Impozitul calculat și reținut în momentul plății este impozit final pentru care nu se depune declarația unică. Pentru veniturile din premii și jocuri de noroc nu se datorează contribuții sociale.

“Persoanele fizice, cu domiciliul în România, sau cele nerezidente care au declarat centrul intereselor vitale în România și care realizează venituri din premii și jocuri de noroc din străinătate au obligația să le declare în România și să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui în care s-au realizat veniturile.

Contribuabilii, persoane fizice rezidente, care, pentru același venit și în decursul aceleiași perioade impozabile, sunt supuși impozitului pe venit atât pe teritoriul României, cât și în străinătate, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit, datorat în România a impozitului plătit în străinătate, în condițiile legislației”, precizează ANAF. (L.P.)

Lasă un comentariu