ALIMENTELE NU SUNT O SURSĂ SAU O CALE DE TRANSMITERE A NOULUI CORONAVIRUS!

Distribuie pe:

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor afirmă că nu există dovezi științifice că alimentele de origine animală (carne, lapte, pește sau produse din carne) sau cele de origine non-animală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.) sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a coronavirusului, precizează ANSVSA, într-o informare de presă dată publicității în această săptămână.

“În prezent, nu există informații disponibile privind prezența pe alimente a virusului responsabil de COVID-19 și supraviețuirea acestuia în alimente, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor. De asemenea, până în prezent nu există nicio dovadă a faptului că produsele alimentare au fost sursa sau vectorul care au contribuit la răspândirea virusului”, precizează reprezentanții ANSVSA.

Potrivit acestora, reglementările legislative europene și naționale în domeniul siguranței alimentelor se aplică la fel ca și până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor și bunelor practici de fabricație și igienă de către operatorii economici în toate etapele de producție, manipulare, transport și comercializare a alimentelor către consumatorul final, garantează punerea pe piață a unor alimente sigure: “Personalul angajat care manipulează alimente (de exemplu tranșarea cărnii, felierea cărnii sau a produselor lactate, curățarea peștelui, ambalarea fructelor și legumelor), cât și comercianții cu amănuntul sunt la curent cu cerințele de igienă pe care trebuie să le respecte când desfășoară astfel de activități. De asemenea, consumatorii ar trebui să conștientizeze rolul lor. Ca o practică generală de igienă, clienții din magazine nu trebuie să atingă alimentele, altele decât cele pe care intenționează să le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiți agenți patogeni, care ar putea fi prezenți pe mâinile lor”, se mai menționează în comunicat.

ANSVSA semnalează că a publicat pe site-ul propriu o serie de ghiduri, printre care Ghidul pentru industria alimentară, elaborat în contextul evoluției pandemiei de COVID-19, care a fost tradus și adaptat după Ghidul provizoriu al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) “COVID-19 și siguranța alimentelor”, precum și alte materiale informative. Totodată, pentru a verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar implementează prevederile legislației în vigoare, privind siguranța alimentelor, ANSVSA desfășoară activități de control oficial pe întreg lanțul alimentar.

Punctul de vedere al ANSVSA a fost făcut public ca urmare a apariției în mass-media a unor informații potrivit cărora alimentele de origine animală și non-animală ar putea constitui o sursă de transmitere pentru virusul SARS-CoV-2.

Lasă un comentariu