Ziua Mondială a Apei este celebrată în întreaga lume, în fiecare an, aducând în centrul atenției diferite aspecte cu privire la apa care este la baza dezvoltării durabile.
Tema acestui an este “Apa și Schimbările Climatice”.Acest eveniment, desfășurat în fiecare an pe data de 22 martie, are în prim plan evidențierea importanței apei în viața de zi cu zi, în special a resurselor de apă, precum și prevenirea dezastrelor naturale. Odată cu creșterea populației globului și a modernizărilor care au succedat acesteia, apa a devenit un pion important în viața de zi cu zi, o resursă esențială vieții. Această zi reprezintă un semnal de alarmă cu privire la cât de periculoasă poate fi poluarea apei pentru ecosisteme și pentru viață și, în același timp, atrage atenția asupra absenței apei, ce în anumite zone ale lumii creează o adevărată problemă, punându-se de multe ori viața (atât a oamenilor, cât și a plantelor și animalelor) în pericol. Resursele de apă și gama de servicii pe care le furnizează susțin creșterea economică, reducerea sărăciei și durabilitatea mediului. De la securitatea alimentară și energetică până la sănătatea umană și a mediului, apa contribuie la îmbunătățirea bunăstării sociale.
Schimbările climatice, cererea tot mai mare de resurse de apă din agricultură, industrie, precum și poluarea în creștere, în multe domenii, duc la accelerarea apariției unei crize a apei.
Având în vedere starea de urgență din cauza infecțiilor cu coronavirus, Administrația Bazinală de Apă Mureș a suspendat toate evenimentele programate a se desfășura în instituțiile de învățământ, în unitățile de gospodărire a apelor, dar și la nivelul administrației și autorităților publice locale.
Apa este esențială pentru sănătate. Organismul uman poate rezista doar câteva zile fără apă. Apa este esențială pentru supraviețuirea noastră. Spălarea regulată a mâinilor este, de exemplu, unul dintre cele mai bune moduri de a evita îmbolnăvirea și de a preveni răspândirea virușilor.