Issur Danilovich Demsky, cunoscut după numele său artistic Kirk Douglas, nu a fost doar un mare actor, ci și o persoană de o extraordinară generozitate: 50 de milioane de dolari din averea sa vor ajunge la Fundația Douglas, pentru a fi folosite în scopuri caritabile, relatează luni ziarul spaniol ABC.
Kirk Douglas va rămâne pentru totdeauna în memoria cinefililor pentru rolurile sale din „Spartacus” și „Paths of Glory”, deși nu a primit niciodată premiul Oscar pentru cel mai bun actor, Academia recompensându-l până la urmă cu un Oscar onorific pentru întreaga carieră, în 1996.
După două săptămâni de la decesul său, la 103 ani, a fost făcut public testamentul marelui actor și tatăl unui alt cunoscut actor, Michael Douglas.
Din averea sa în total de 61 de milioane de dolari, 50 de milioane vor ajunge la Fundația Douglas, organizația caritabilă pe care a înființat-o în urmă cu șase decenii împreună cu soția sa, Anne Buydens Douglas, având drept scop „să-i ajute pe cei care nu pot altfel să se ajute pe ei înșiși”.
Fundația ajută Spitalul de Copii din Los Angeles, Centrul pentru Copii Kirk și Anne Douglas, Universitatea din St. Lawrence, Templul Sinai din Westwood și Teatrul Kirk Douglas din Culver City. Nu se știe unde va ajunge restul de 9 milioane de dolari, potrivit publicației Mirror.
De-a lungul vieții sale, Kirk Douglas a fost un om de o extraordinară generozitate care a donat bani pentru numeroase cauze. Prin donațiile sale el a ajutat la construirea a peste 400 de parcuri pentru copii și a sprijinit Institutul Northridge. În 2015, Kirk Douglas a donat 14 milioane de euro pentru a construi un centru de primire a actorilor care suferă de Alzheimer, numit „Azilul lui Harry”, în onoarea tatălui său.
Așa cum însuși Michael Douglas a recunoscut la moartea tatălui său: „Kirk a avut o viață împlinită. A lăsat o moștenire cinematografică ce va dura generații de-a rândul și un trecut de filantrop care a lucrat pentru a ajuta oamenii și a aduce pace în lume”.
ȘASE FOTOGRAFII, ÎN FINALA COMPETIȚIEI WORLD PRESS PHOTO OF THE YEAR
Protestele de stradă, războiul și drama refugiaților se numără printre subiectele abordate de nominalizații la premiul competiția fotografia de presă a anului (World Press Photo of the Year), anunțați la Amsterdam, relatează DPA.
Șase, din aproximativ 74.000 fotografii înscrise, au fost nominalizate la acest premiu. Printre acestea se numără fotografii din timpul protestelor antiguvernamentale din Algeria și Sudan. Alte subiecte includ războiul din Siria, un accident aviatic în Etiopia, migrația și comerțul cu arme.
Câștigătorii competiției vor fi anunțați la Amsterdam, la data de 16 aprilie.
Competiția World Press Photo of the Year scoate în evidență activitatea fotografilor, datorită cărora evenimente de mare importanță din punct de vedere jurnalistic au devenit accesibile sub formă vizuală în ultimul an. Peste 3.200 de fotografi din 125 de țări s-au înscris în competiția din acest an.
Fotografii nominalizați sunt algerianul Farouk Batiche, care a imortalizat pentru DPA protestele studențești din țara sa, Mulugeta Ayene din Etiopia, Yasuyoshi Chiba din Japonia, Tomasz Kaczor din Polonia, Ivor Prickett din Irlanda și Nikita Teryoshin din Rusia.
O PISICĂ, CANDIDAT LA ALEGERILE MUNICIPALE DIN RENNES
Un partid din Franța și-a anunțat luni intenția de a include o pisică pe lista sa la alegerile municipale din Rennes (vest) pentru a evidenția condiția animalelor, relatează AFP.
Partidul de extremă strângă Franța Nesupusă intenționează să introducă pisica numită Rec pe penultimul loc de pe lista sa „Rennes en commun”, prezentată pentru alegerile municipale din 15 și 22 martie.
Obiectivul: „evidențierea unui subiect care nu este foarte prezent în această campanie municipală: condiția animalelor”, a declarat Félix Boullanger, co-director al campaniei pentru această listă.
Pentru a evita invalidarea listei de către autorități, un bărbat îi va împrumuta numele său pisicii Rec.
„Este o candidatură simbolică, așa cum se întâmplă adesea. Chiar dacă obținem 99,9% la alegerile municipale, el nu va fi ales”, a declarat Boullanger.
Lista „Rennes en commun”, sprijinită de asociația pentru apărarea animalelor L214, se angajează să creeze „o delegație pentru protecția animalelor, să crească ponderea proteinelor vegetale din meniurile de catering, să sprijine interdicția națională a circurilor care dețin animale sălbatice sau să susțină o politică de sterilizare a pisicilor fără stăpân”.
A FURAT BIJUTERII DE APROAPE 1 MILION DE DOLARI
Un bărbat îmbrăcat în burka a plecat duminică cu bijuterii în valoare de aproape 1 milion de dolari
dintr-un magazin exclusivist din New York, potrivit ziarului New York Post citat de EFE.
Furtul, anchetat de poliție, a avut loc în miezul zilei într-un magazin al firmei Piaget, aflat în cunoscutul centru comercial Hudson Yards, din Manhattan.
Potrivit New York Post, care citează surse ale poliției, hoțul a intrat în magazin îmbrăcat într-o burka care îi acoperea toată fața și a cerut unui angajat să-i arate un colier în valoare de 21.000 de dolari. Când a scos bijuteria, vânzătorul și-a dat seama că bărbatul avea în mână un ceas aflat la vânzare în magazin.
Întrebat despre ceas, bărbatul a scos un spray cu lichid pe care l-a pulverizat în fața angajatului, înainte de a fugi cu un colier și două ceasuri, unul în valoare de 715.000 de dolari, iar celălalt de 64.000 de dolari.
În total, magazinul a calculat că valoarea obiectelor sustrase este de peste 800.000 de dolari, au informat surse ale poliției, deși responsabilii localului au preferat să nu dea declarații mass-media.
Potrivit poliței, care nu a efectuat nicio arestare, bărbatul nu a putut fi deocamdată identificat, având în vedere că avea fața acoperită cu burka.