Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) a salutat, miercuri, propunerea de modificare a Legii sănătății propusă de Ministerul Sănătății și a precizat că aceasta nu implică limitarea accesului la servicii medicale.
“Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED atrage atenția asupra necesității extinderii programelor naționale de sănătate în unitățile medicale private, fără ca pacientul să fie nevoit să aștepte nici măcar o zi pentru a primi tratamentul de care are nevoie. Salutăm modificarea legislativă înaintată de Ministerul Sănătății pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienților. Atragem atenția asupra faptului că această schimbare a Legii 95/2006 nu implică sub nicio formă limitarea accesului la servicii medicale. Înțelegem îngrijorarea asociațiilor de pacienți și a personalului medical, situație care ne obligă la o serie de clarificări”, se arată într-un comunicat de presă al PALMED.
Potrivit sursei citate, modificarea legislativă în discuție permite pacientului să opteze pentru un anumit spital, indiferent de statutul lui – public sau privat – și să dispună de condiții similare – financiare și de confort, indiferent de sistemul ales.
“Banii trebuie să urmeze pacientul! Este mesajul pe care l-am transmis de-a lungul timpului și care trebuie să se regăsească în orice inițiativă ce are drept scop binele pacientului. Accesul la tratament nu poate fi decât facilitat ca urmare a acestei decizii prin scurtarea și chiar eliminarea timpului de așteptare. În acest moment, furnizorii privați sunt incluși parțial în programele naționale, într-o formă pe care noi o considerăm drept discriminatorie. Această necesitate a depășirii capacității sistemului public înseamnă întârzierea accesului la tratament. (…) Odată cu modificarea legislativă propusă în noua ordonanță, furnizorii privați și cei publici vor primi sume proporționale cu serviciile medicale prestate. Pacienții rămân în sistem și nu vor pierde accesul la tratament, în urma alocării echitabile a finanțării pentru programele naționale de sănătate”, afirmă sursa citată.
Pacienții care vor merge la spitalele private în cadrul programelor naționale “acțiuni prioritare” ale Ministerului Sănătății (de exemplu: accidentul vascular cerebral acut, ATI, infarctul miocardic acut) nu vor trebui să plătească, a afirmat miercuri, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății, Victor Costache.
Potrivit acestuia, spitalele private care vor să se înscrie în aceste programe, după adoptarea ordonanței care va modifica Legea sănătății, trebuie să își asume eventualele pierderi pe care le pot înregistra cu bolnavii primiți.
Victor Costache a precizat că nu va fi schimbat parcursul medical al pacientului după adoptarea ordonanței de modificare a Legii sănătății.