Să afle adevărul, reflecție a realității minților luminate, proprietate a unui întreg set de cunoștințe legate între ele, evitând capcanele caragielene, nu este niciodată nici simplu, nici prea ușor. Adevărul, în cazul de față, este o valoare pe care trebuie să o respectăm și să o căutăm printre umbrele încețoșate din trecutul nostru îndepărtat. Generațiile de azi și de mâine au dreptul la cunoașterea adevărului și valorilor sale, cea mai imperioasă trebuință a celor care doresc viață și libertate într-o lume liberă. Volens nolens, raportarea la adevăr are efecte importante asupra modului în care trăim, ne manifestăm și muncim. Oamenii au nevoie de adevăr și trebuie să aibă încredere în realitățile trecutului, mai mult sau mai puțin îndepărtat. Istoricii și arhivarii trebuie să fie la post și să intervină profesionist în situații de confuzie, ascundere sau manipulare a adevărului. Astăzi, când totul este goana după bani și putere, prin orice mijloace, unde relațiile umane sunt pervertite, valorile răsturnate, e cu adevărat greu a desluși adevărul, dar nu imposibil a spera că sentimentele, adevărurile, oricare ar fi ele, vor fi puse la locul binemeritat în societate.

A fi sau a nu fi!, a fost sau n-a fost fabricat aluminiul industrial, în premieră națională, la fabrica “NITROGEN” din Târnăveni? Aceasta e întrebarea rămasă fără răspuns, o enigmă învăluită în mister și adevărul istoric (…)! Cred că n-o să rănesc și nici să supăr pe cineva pentru efortul de cunoaștere a adevărului necesar, încercând să mă bazez pe minimul adevăr și experiența mea profesională.

Primarul municipiului Târnăveni, Sorin Megheșan, cel care a achiziționat miraculoasa plachetă cu privire la primul aluminiu industrial produs la fabrica “NITROGEN”, depusă spre găzduire Muzeului municipal, la rugămintea mea, a cotrobăit cu atenție și minuțio-zitate în arhiva Primăriei pentru a găsi cât de cât dovezi în acest sens. Precizarea domniei sale este: ,,nu există niciun fel de document cu privire la producerea aluminiului industrial la Târnăveni!” La Muzeul orășenesc, de asemenea. În biblioteca orășenească nu există cărți mai vechi sau mai noi în care să se amintească despre așa ceva. Și atunci, care și unde este adevărul? Valoarea pe care trebuie să o căutăm cu sârg printre umbrele încețoșate ale timpului. M-aș bucura enorm ca enigma apariției acestei plachete să fie elucidată, întregind astfel adevărul istoric al “NITROGENULUI”. Ficțiune sau realitate? Placheta există și este turnată din aluminiu, care aluminiu?! Dar lipsa unor documente și dovezi concludente cu privire la prima șarjă de aluminiu industrial fabricată la “NITROGEN” nu afectează și nu diminuează cu nimic autoritatea și prestigiul tehnic, valoarea și faima istorică a NITROGENULUI și apoi istoricul orașului Târnăveni, în speță Combinatul Chimic, eroii și truditorii lui, oameni frumoși, deștepți, cei care au muncit, suferit și au fost fericiți în acest mare combinat, deopotrivă, din oraș și localitățile adiacente. Afectează cel mai mult dispariția totală a patrimoniului fostului combinat chimic, inclusiv a arhivei și bibliotecii acestuia, falimentat și pus la pământ. Din anul 2002, vândut bucată cu bucată la fier vechi, de către fariseii tranziției, factori interni și externi, monștri sacri rapace ahtiați și veroși. Într-un anumit fel, “Sadoma și Gomora”, Combinatului chimic situat în centrul Transilvaniei! Tehnologiile chimice din România, în general, s-au plămădit la Târnăveni, la Făgăraș, la Ocna Mureș și Turda.

Brand-ul carbidului românesc și al altor zeci de produse chimice nu mai există, s-a furat totul. Nu există o țară în afară de România care a trecut prin tranziție și care și-a lichidat industria proprie. Numai noi, românii, am fost idioții idioților! Cauzele n-au fost nicio erupție vulcanică și nicio explozie a acumulărilor de gaze. Totul a fost distrus din inconștiența unor incompetenți puși pe căpătuială. Apropo!.. Dumnezeu n-a avut nimic de spus în faza asta. N-a trimis niciun înger ca să-i întrebe de sănătate, și n-a pedepsit pe nimeni, probabil până la judecata de apoi!

(Va urma)

Lasă un răspuns