Cercetătorii britanici de la Universitatea Portsmouth, citați de descopera.ro, au abordat într-un studiu recent subiectul minciunilor, ajungând la concluzia că bărbații se consideră de două ori mai talentați în a spune minciuni în comparație cu femeile.

“Oamenii care excelează în a fi mincinoși sunt buni vorbitori și spun mai multe minciuni decât alții, de obicei familiei, prietenilor, partenerilor de viață și colegilor.

De asemenea, cei mai mulți oameni au ales să mintă față în față, apoi prin mesaje text, apeluri telefonice, e-mail-uri și, în cele din urmă, prin intermediul rețelelor de socializare.

În cadrul acestui studiu, au participat 194 de persoane, cu vârsta medie de 39 de ani, bărbații și femeile fiind reprezentați în mod egal. Acestora li s-au pus o serie de întrebări legate de numărul de minciuni spuse în ultimele 24 de ore, cui au fost adresate, modul în care au făcut-o, față în față sau prin mesaje, și cum își evaluează performanța.

De exemplu, deși se credea că femeile sunt mai înclinate să ascundă partenerului cumpărăturile sau să mintă în legătură cu sumele cheltuite pe ele, am descoperit cu surprindere că bărbații fac mai des acest lucru, respectiv 41% dintre ei, în comparație cu doar 22% dintre femei. Însă, femeile știu să ascundă mai bine cumpărăturile, pentru că doar 34% din ele au fost prinse cu minciuna, față de 54% din bărbați.

Dacă femeile au obiceiul să mintă în legătură cu cheltuielile pe haine, bărbații aleg să le ascundă pe cele făcute în oraș, la ieșirile cu prietenii. 64% din bărbații care au participat la sondaj au ascuns partenerei aceste cheltuieli, iar 46% au ales să nu dezvăluie cumpărăturile de haine și cosmetice. În topul cheltuielilor ținute în secret de bărbați sunt și cele pentru mașină și transport. Femeile preferă să micșoreze prețul real al produselor sau să pretindă că le au de mult timp în garderobă. În schimb, bărbații aleg să ascundă cu totul unele cumpărături și să distrugă chitanțele.

Studiul a mai descoperit că una dintre strategiile cheie ale mincinoșilor este de a spune minciuni plauzibile, care rămân aproape de adevăr, și de a nu oferi prea multe informații. Însă, cu cât cineva crede că minte mai bine, cu atât va spune mai multe minciuni.

Cea mai frecventă strategie folosită în rândul tuturor celor care au recunoscut că au mințit, experți sau mincinoși mai slabi, a fost să evite anumite informații. Dar mincinoșii experți au adăugat la aceasta și o capacitate de a țese o poveste credibilă, înfrumusețată cu adevăr, făcând minciunile mai greu de reperat.

În general, dintre cele 194 de persoane, cele mai comune tipuri de minciuni, în ordine descrescătoare, erau minciunile nevinovate, care nu răneau pe nimeni, exagerările, ascunderea informațiilor, îngroparea minciunilor într-un înveliș de adevăr și inventarea lucrurilor.

Ceea ce s-a mai evidențiat în studiul nostru a fost că aproape jumătate (40 la sută) din toate minciunile sunt spuse de un număr foarte mic de mincinoși. Acești mincinoși prolifici se bazează foarte mult pe faptul că învârt cu talent cuvintele, își împletesc minciunile în adevăruri, astfel încât devine dificil pentru alții să distingă diferența. De asemenea, sunt mai buni decât cei care ascund minciuni în povești aparent simple și clare care sunt mai greu de bănuit de alții”, explică oamenii de știință britanici.

 

Lasă un răspuns