Potrivit informațiilor comunicate de Administrația Națională a Penitenciarelor, în perioada 2009-2018, au fost puse în libertate 4.513 persoane condamnate pentru săvârșirea infracțiunii de viol, dintre care 3.413 persoane condamnate pentru art. 197 Cod penal (anterior 1 februarie 2014) și 1.100 persoane condamnate pentru art. 218 Noul Cod Penal. De asemenea, 59 de persoane condamnate pentru săvârșirea infracțiunii de agresiune sexuală (art. 219 Noul Cod Penal) au fost liberate din unitățile penitenciare, în perioada de referință.

În perioada 2014-2018, au fost puse în libertate un număr de 239 de persoane condamnate pentru infracțiunile de act sexual cu un minor, corupere sexuală a minorilor și racolare a minorilor în scopuri sexuale.

Dată fiind această statistică îngrijorătoare, deputatul Marius Pașcan, a depus la Parlament un proiect legislativ care prevede înăsprirea pedepselor pentru infracțiunile contra libertății și integrității sexuale a copiilor. Conform expunerii de motive, care însoțește documentul „din totalul persoanelor condamnate definitiv pentru infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, cele mai multe persoane au săvârșit infracțiunea de viol. Totodată, din totalul persoanelor liberate din unitățile penitenciare, de asemenea, cele mai multe persoane provin din categoria infractorilor condamnați pentru viol. Infracțiunea de viol are un grad ridicat de pericol social. Atunci când victima este minor, gravitatea este extremă. Dacă în primii ani de democrație, legiuitorul a reglementat în Codul penal o pedeapsă mai mare, în încercarea de a opri acest fenomen, și anume închisoarea de la 10 la 20 de ani, în prezent pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Este evident că politicile penale inconsecvente din domeniul acestei categorii de infracțiuni au condus la vulnerabilizarea copiilor și menținerea statutului României de țintă a pedofililor”.

Propunerea legislativă depusă acum la Parlament amendează infracțiunea de viol și instituie pedeapsa detențiunii pe viață, în situația raportului sexual, actului sexual oral sau anal, săvârșit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-și exprima voința sau profitând de această stare, atunci când victima este un minor.

 

 

Lasă un răspuns