Profesorul Costel Neacșu, cel care trudește la catedra de istorie a Liceului “Samuil Micu” din Sărmașu, ne surprinde cu o nouă apariție editorială intitulată “Istoria reală a Ardealului”. Cartea a apărut la Editura “Emma Books” din Sebeș, iar coperțile sunt realizate de Raul Vasile Rațiu. Profesorul Costel Neacșu este absolvent al Facultății de Istorie și Filozifie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, dar și a Facultății de Teologie Ortodoxă, astfel că, nu întâmplător ne întâmpină, pe prima pagină, cu Motto-ul: “Întru slava sfintei și celei de o ființă, de viață făcătoarei și nedespărțitei Treimi”. Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Ligii Scriitorilor din România, distins cu premiul Ligii Sciitorilor din România, în anul 2012, la secțiunea “poezie”, iar în anul următor, la secțiunea “spiritualitate”. Cartea scrisă de prof. Costel Neacșu are 367 de pagini și cuprinde, după cum mi-a mărturisit autorul, doar o parte din studiile și cercetările întreprinse de el, astfel că, demersul său va fi întregit cu volumul următor, pe această temă. Prefața cărții este semnată de un alt distins profesor, membru al Comisiei de Istorie Economică a Academiei Române, prof.univ. dr. Corvin Lupu. Iată opinia domniei-sale despre această carte: “Sunt de acord cu domnul profesor Costel Neacșu, a cărui carte o salut! Mă raliez abordării sale, bine documentate, prin care ne arată felul cum, în trecut și în prezent, o multitudine de forțe interne și externe au concurat și concură la destabilizarea Ardealului. Mi-aș permite, citindu-i cartea, o scurtă nuanțare. În general, se face mereu vorbire despre sprijinul Uniunii Sovietice și Federației Ruse față de politica revizionistă a Ungariei, dar nu trebuie să uităm că apartenența Ardealului la România a fost decisă de Stalin, și numai de el, în ciuda faptului că reprezentanții S.U.A., Marii Britanii și Franței s-au pronunțat, cu ocazia discuțiilor preliminare, pentru apartenența Ardealului la Ungaria. Președintele Putin (la origine, familia sa a purtat numele Putină, având spiță moldovenească) este un admirator a lui Stalin, iar în anul 2014, într-un interviu, a declarat că Stalin a ordonat foarte bine raporturile internaționale. Personal, cred că Putin «merge pe mâna» lui Stalin. În rest, îl felicit pe autor și îi doresc succes, în scrisul său, atât de necesar înțelegerii corecte a «mersului istoriei»!”. În “Cuvânt înainte”, autorul face o mărturisire:
“Pentru mine, care știu că suntem martorii inaugurării planetare a celei mai sângeroase Revoluții din Istoria universală («ciuma curcubeului»), nu va fi deloc impresionant, nici vreun prilej de mirare, dacă se vor isca din sub-teranele neantului, «strâmbând din nas», o «legiune» de «unelte» care, «izbindu-se» de această «țepușă istorică» dedicată «golgotei» Ardealului românesc, nu vor decât ca, agitându-ne spiritele în zarve de tot felul, să ne rupă de trecut și, punându-ne (de ar fi cu putință la toți) «cătușele» unei identități cosmopolite, cu de-a sila să ne «fericească» într-o «magică» Lume Nouă, arhaică, unde toate valorile consacrate vor fi răsturnate cu violență!”. Iar în post-scriptum: “Cartea de față, care stă ca un «ghimpe» în «coasta» falsificatorilor Istoriei Românilor (în intenția «talibanilor» Lumii Noi de a ne improviza o altă identitate), va fi și mai elocvent nuanțată într-o ediție viitoare”. Cartea începe cu epoca preistorică, primul capitol, apoi, epoca antică, medievală, modernă și contemporană. Abordarea temelor este inedită și se bazează pe documente istorice incontestabile, este un mare pas înainte în eforturile de aflare a adevărului istoric. Este o carte de o valoare incontestabilă, dar și necesară, cu atât mai mult cu cât, chiar și foarte mulți istorici, caută să transforme istoria lumii în literatură SF. Este o carte foarte utilă istoricilor, studenților de profil, arhiviștilor, cercetătorilor și celor pasionați de istoria reală.
Să mai facem unele mici precizări. Această carte a fost tipărită în număr limitat, exclusiv prin efortul financiar al autorului, ca de altfel și volumele sale anterioare. Cartea poate fi regăsită în principalele biblioteci din țară, dar nu și în librării. Profesorul Costel Neacșu nu-și comercializează cărțile prin rețelele de socializare. Cine dorește să intre în posesia acestui volum de carte este invitat să-l contacteze pe autor. Nu ne rămâne decât să-l felicităm pentru munca depusă!