EVENIMENT CULTURAL LA BIBLIOTECA “PETRU MAIOR” DIN REGHIN

Distribuie pe:

Îmi vin în minte cuvintele lui Miron Costin: “Nu este alta mai frumoasă și mai de folos zăbavă decât cititul cărților”. Școlile și bibliotecile sunt adevărate izvoare de cultură. De curând, în școli a început un nou an școlar, iar facultățile și-au primit studenții pentru un nou an de studii.

Așa, Biblioteca Municipală “Petru Maior” din Reghin, în ziua de 19 septembrie 2019, i-a invitat pe reghineni, dar și pe alți iubitori de cultură de pe Valea Mureșului la bibliotecă, unde, după cuvântul de deschidere al domnului Leon Stoica, a fost susținută conferința “Rolul Astrei în cultura și societatea românească”, de către prof. dr. Florin Bengean și au fost prezentate două noi cărți apărute de curând: “Tradiție, cultură, spiritualitate în Deda și împrejurimi”, volumul VII. Această carte a apărut cu contribuția Primăriei comunei Deda, Bibliotecii Municipale “Petru Maior” din Reghin, Fundației Culturale “Vasile Netea”, Despărțământului Reghin al ASTREI și Asociației “Lumina Faptelor”.

Acest volum însumează studii științifice ale mai multor colaboratori cu lucrări de istorie, cultură, folclor, istoricul Asociației Culturale ASTRA, unde domnul profesor doctor Florin Bengean enumeră conducătorii societății și rolul lor, viața grea a românilor de până la Primul Război Mondial, de la Biblioteca ASTRA din Sibiu. Amintește de serbările ASTREI din Reghin, care în timpul cât președintele Astrei a fost dr. Eugen Nicoară, an de an, în ziua de 10 august, aveau loc serbările Astrei. Tot Astra a ajutat copii săraci, a înființat școli în Transilvania. De asemenea, bisericile românești ortodoxe și greco-catolice au contribuit la mobilizarea românilor la adunarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, pentru unirea Ardealului cu România. De aici, ne-au rămas memorabilele cuvinte rostite de episcopul greco-catolic Iuliu Hosu de la Gherla, care l-a îmbrățișat pe episcopul ortodox Miron Cristea și a spus: “Pe cum ne vedeți aici îmbrățișați, așa să rămână îmbrățișați pe veci toți frații români”.

Doamna Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, în materialul său publicat în carte, își arată bucuria că această frumoasă localitate este un loc binecuvântat de Dumnezeu, unde se îmbină armonios frumusețea locurilor cu hărnicia și bunătatea oamenilor, atât a celor din trecut, cât și a celor de azi.

A doua carte prezentată, “Alte puncte de vedere”, îl are ca autor pe juristul Ilie Frandăș. Înaintea acestei cărți, Ilie Frandăș a publicat cartea “Puncte de vedere”, acestea fiind în legătură una cu cealaltă. Și această carte este o antologie de publicistică în care vorbește despre începutul plutăritului pe râurile Mureș și Gurghiu. Aici, spre neuitare, vorbește de profesorul Marin Șara, care a reînființat Societatea Astra în anul 2005 și a fost președintele Astrei reghinene timp de 10 ani de zile, avându-l alături ca secretar al Astrei reghinene pe Ilie Frandăș, care îndeplinește aceeași funcție și în prezent. Societatea Astra a fost interzisă în perioada comunismului de la noi.

Volumul “Alte puncte de vedere” cuprinde articole și comunicări între anii 2007-2018 și alte materiale publicate și expuse în cinci capitole: “I. Istorie”, “II. Tradiții”, “III. Realități”, “IV. Opinii” și “V. Povestiri”. Din capitolul “Istorie”, aș aminti o lucrare publicată despre Alexandru Salcă, acela care a aderat la o organizație de luptă anticomunistă. Alexandru Salcă a fost urmărit, arestat și persecutat până la bătrânețe. A fost urmărit toată viața. Alt reghinean, Alexandru Todea, simbol al rezistenței anticomuniste, care de asemenea a suferit din această cauză până la trecerea în eternitate.

Aș aminti, din cele scrise, despre doctorul Eugen Nicoară, pe care și eu l-am cunoscut. Doctorul Nicoară a construit Spitalul care azi îi poartă numele. A construit Palatul Culturii, a scris și distribuit gratuit mii de broșuri de prevenire a îmbolnăvirilor, a ținut conferințe pe teme de prevenire a îmbolnăvirii și îngrijire a sănătății. Împreună cu prietenul său, Vasile Netea, au publicat o valoroasă culegere de folclor “Mureș, Mureș, apă lină”. A fost președintele Astrei reghinene din 1923 până când regimul comunist a interzis această societate. Regimul comunist l-a închis și i-a confiscat toate bunurile.

La capitolul “Tradiții” a scris despre “Târgul Fetelor de la Gurghiu” și “Târgul Cireșelor de la Brâncovenești” și despre cele mai vechi colinde auzite de la Săcalu de Pădure și Dumbrava, care încep cu versurile: “Fie-și marea cât de mare/ Că de mare margini n-are…”.

În capitolul “Realități” a publicat materiale despre ansamblu Doina Mureșului, pregătit și condus de doamna Valerica Frandăș, și despre “Balul însuraților”, care are loc în prima sâmbătă și duminică din luna februarie, bal organizat de familia Gliga, bal care este considerat ca o prelungire a serbărilor Astrei reghinene, serbări care erau organizate în ziua de 10 august a fiecărui an.

Activitatea prezentării celor două cărți s-a încheiat cu un frumos recital prezentat de solista de muzică populară Alexandra Stoica, care a încântat frumos publicul. Apoi a urcat pe scenă corul Parohiei Petru Maior Reghin, care a interpretat minunate cântece populare și religioase, apreciate cu multe aplauze de publicul spectator.

Lasă un comentariu