“Republica Moldova este un partener apropiat al NATO. Parteneriatul nostru s-a dezvoltat în ultimii peste 25 de ani. Lucrăm împreună pentru beneficiul reciproc al Republicii Moldova și al NATO”, a spus Stoltenberg, salutând în același timp angajamentul exprimat la o întâlnire recentă de premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, privind continuarea cooperării.

El a salutat de asemenea tranziția pașnică de putere din Republica Moldova, “bazată pe dialog și compromis”, și “angajamentul ferm față de valorile democratice”. “Vă încurajăm să continuați implementarea reformelor în beneficiul populației”, a mai transmis Stoltenberg, citat într-un comunicat de presă al NATO.

Stoltenberg a declarat totodată că NATO “sprijină și respectă pe deplin neutralitatea Republicii Moldova”, precum și “independența și suveranitatea sa”.

“Știm că Republica Moldova nu își dorește să adere la NATO și respectăm pe deplin această decizie. Suntem ferm convinși că fiecare națiune are dreptul să își stabilească propriul drum. Asta include alegerea propriilor aliați sau alegerea de a nu se alia cu alte țări. Însă neutralitatea nu înseamnă izolare sau că nu putem lucra împreună. NATO lucrează îndeaproape cu alte țări neutre, cum ar fi Elveția și Austria”, a mai spus șeful Alianței Nord-Atlantice.

El a afirmat că NATO sprijină stabilitatea și securitatea Republicii Moldova și își dorește să vadă prosperitate în această țară.

“Este important ca Republica Moldova să își continue reformele democratice, în special în ceea ce privește lupta împotriva corupției și întărirea sistemului judiciar. Și este important ca Republica Moldova să rămână angajată față de valorile împărtășite de toate democrațiile europene. Puteți conta pe angajamentul în desfășurare al NATO pentru sprijinirea țării dvs.”, i-a mai transmis Stoltenberg lui Dodon.

La rândul său, Dodon a reiterat la întâlnirea cu Stoltenberg că statutul constituțional de neutralitate permanentă și politica externă echilibrată rămân o prioritate de bază pentru conducerea Republicii Moldova, dat fiind că aceasta presupune construirea unor relații de bună vecinătate cu toți partenerii internaționali în baza respectului reciproc, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul președinției de la Chișinău.

Totodată, Dodon a menționat că statutul neutru al Republicii Moldova înseamnă neparticiparea în blocuri militare, inclusiv NATO.

Republica Moldova este un partener apropiat al NATO, iar parteneriatul dintre cele două părți s-a dezvoltat în ultimii peste 25 de ani, a declarat joi, la Bruxelles, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la o întâlnire cu președintele moldovean Igor Dodon.

 

Lasă un răspuns