Răspunsul la această întrebare e greu de dat acum. De ce? Pentru că depinde în mare măsură de cum va fi la iarnă, de temperatura mai blândă sau mai scăzută de afară. Normal ar trebui ca necesarul consumatorilor casnici și cel al centralelor care produc căldură să fie acoperit din producția proprie. Reprezentanții E.ON România susțin că depinde de asigurarea volumelor necesare, din timp, din producția internă. E greu de apreciat, mai ales că ANRE a decis reducerea cu 5% a prețului reglementat, mai exact la 68 de lei/MWh. Ca urmare, e posibil să crească consumul casnic și al producătorilor de energie termică, încât se va recurge la import pe piața liberă. În cazul unei ierni mai geroase, răspunderea asigurării necesarului de consum și menținerea prețului reglementat revine Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Fixarea prețului sub cel al pieței poate aduce blocaje. Responsabilii E.ON România mai arată că plafonarea prețului gazului pentru populație este reglementată de OUG 114/2018, care fixează costurile de achiziționare a gazelor la 68 de lei/MWh. Tot ca urmare a plafonării prețului de producție internă, mai arată responsabilii E.ON, nu va fi necesară modificarea prețurilor pentru consumatorii casnici în iarna următoare.
Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în 24 iulie 2019, prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienții casnici, valabile începând cu data de 1 iulie 2019…, pentru un număr de peste 3 milioane de clienți casnici cu un consum anual mai mic de 280 MWh, calculat în conformitate cu prevederile metodologiilor în vigoare. Ca urmare, se va înregistra o scădere de peste 5% pentru întreaga piață de furnizare reglementată. Această evoluție este generată, în principal, de scăderea prețurilor celor doi mari furnizori de pe piața reglementată a gazelor naturale. Astfel, prețul gazelor cumpărate de E.ON Gaz Furnizare România scade cu 3,71%, iar cel de la Energie România va fi mai mic cu 7,89%.
Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), crede “că cea mai mare barieră în calea eficienței energetice în România este chiar prețul energiei, care este foarte mic, astfel că oamenii nu sunt stimulați să ia măsuri de eficientizare.” Cristina Verchere, CEO OMV Petrom, arată că:
“Credem că eficiența energetică este una dintre aceste inițiative și că «România eficientă» poate încuraja consumul mai responsabil de energie, conducând la reducerea costurilor și a impactului asupra mediului. Măsurile de eficiență energetică pot duce la o reducere cu 40% a consumului. Este important ca acest program să avanseze.”
Că lucrurile stau așa o demonstrează și faptul că România are una dintre cele mai proaste situații din Uniunea Europeană în ceea ce privește eficiența energetică a locuințelor. Culmea este, așa cum susțin specialiștii, că unul dintre motive este prețul relativ mic pe care îl plătim pentru curentul electric și gaze naturale, situație care nu va mai dura mult. Totuși, românii nu se pot compara cu veniturile pe care le obțin locuitorii din țările dezvoltate, care plătesc mai scump (unele dintre ele nu cu mult) serviciile, în care intră și energia. Și totuși, nu putem să nu arătăm că 80% din locuințele din România sunt ineficiente energetic, sunt construcții mai vechi, neizolate termic, în cele multe cazuri pentru că proprietarii și locatarii nu dispun de banii necesari. Că lucrurile stau așa rezultă că la blocurile reabilitate termic se economisește 35% la consumul de energie, iar 80% din consumul de curent electric se realizează prin înlocuirea becurilor clasice cu sistemul LED, cei drept mai scump, dar merită.
În concluzie, răspunsul la întrebarea dacă în iarna care se apropie va trebui să importăm gaze naturale, depinde de asprimea iernii următoare și de stocarea din timp a cantităților necesare, din producția proprie, de gaze care să asigure necesarul de consum dacă condițiile atmosferice (gerul) o vor impune.