Pulsând de viață și în vacanță, atmosfera de la UAT este mereu caldă și primitoare. Cu cele mai spectaculoase spații, dintre toate ale facultăților de profil din țară, chiar și sala de balet, acum este plină de copii, timp de o săptămână, datorită proiectului curajos al Clubului ITECH, economista Claudia Duicu și jurista Ioana Indreica alegând să colaboreze cu Radu Olăreanu și coregraful Szöke István pentru ca centrul lor educațional să bucure copiii și în această perioadă. Invitația căreia i-am dat curs la începutul săptămânii suna optimist! “Să ne aducem imaginația și creativitatea la viață și să petrecem câteva zile magice împreună! Vom experimenta bucuria și distracția prin intermediul cursului Atelier de artă dramatică, în spațiul pus cu generozitate la dispoziția noastră de Universitatea de Arte și Teatrul Studio, parteneri ai acestui proiect, care își doresc să formeze de la o vârstă foarte tânără un public de teatru avizat și să aprindă pasiunea copiilor pentru magia artei teatrale. Alături de conf. univ. dr. Radu Olăreanu, vă provocăm să parcurgeți drumul către actorul care se află în fiecare din noi. Atelierul își propune însușirea de către cursanți a tehnicilor teatrale, pentru a putea deveni stăpâni pe propriile trăiri, pentru a putea înțelege și interpreta tipologii umane, pentru a descifra roluri și personaje, totul condimentat cu jocuri, muzică, dans, distracție și râsete. Tovarăși de călătorie ne vor fi improvizația, dicția, mimica, expresivitatea corporală, arta de a povesti, precum și tehnicile de coregrafie și mișcare scenică. Faceți cunoștință cu noi prieteni care vă împărtășesc pasiunea pentru teatru! Creați propriul spectacol pe care îl veți susține fără inhibiții, la finalul acestui atelier!”

Toate acestea și mult mai mult, în câteva zile de neuitat la Atelierul de artă dramatică. Cursul, care a avut durata de 5 zile, de luni până vineri, s-a încheiat cu spectacolul “Dragostea celor trei portocale” de Carlo Gozzi, pe care l-am văzut într-o variantă și la Teatrul Mic.

Centrul educațional condus de Claudia Duicu și Ioana Indreica este unul de tehnologie, dar cu cât mai multe arii curiculare, din câte am aflat de la interlocutoare, activități educaționale diverse, de dezvoltare a abilităților, de la informatică la design, scriere creativă, comunicare verbală și nonverbală, algoritmie, circuite electrice, noțiuni de fizică, diferite științe, chiar construcția unui mini roboțel!

În atelierul de la UAT copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani au învățat despre teoria mișcării, simțiri, stări, pregătind ei înșiși o punere în scenă.

Profesorul Radu Olăreanu consideră că proiectul e foarte interesant pentru oraș, trebuie să se dea șansa curajului de a te putea exprima, într-un proiect cu caracter de unicat. Gozzi, concurentul lui Goldoni, este unul în genul aceluia, realist, mai bun, după părerea regizorului, fiindcă al doilea era mai legat de commedia del arte, iar al doilea, de lumea fantastică. El oferă o bază foarte bună de scenariu. Un rege are un fiu care, dacă nu va zâmbi, își va pierde regatul. Apar trei zâne bune, iar copiii învață situația, improvizația și acțiunea. Prințul va zâmbi până la urmă. Voi reveni și după ce voi vedea spectacolul, cu alte detalii interesante! Oricum, atmosfera de la UAT este ideală, cea de acasă!

 

Lasă un răspuns