Cercetătorii americani de la Universitatea din Michigan, citați de descopera.ro, susțin că persoanele de peste 50 de ani care au un țel în viață se confruntă cu un risc mai mic de moarte timpurie.

“În studiul nostru, am analizat datele a aproximativ 7.000 de oameni, cu vârsta de peste 50 de ani, care au fost supuși unor testări psihologice, de-a lungul mai multor ani, și am ajuns la concluzia că poate fi stabilită o legătură între lipsa unor planuri de viitor și mortalitatea timpurie.

Rezultatele acestor testări au fost ulterior comparate cu rata mortalității în decursul studiului, constatându-se că din cei 7.000 de participanți au murit 776, de-a lungul timpului.

Cei care au fost clasificați ca neavând un scop bine definit în viață au prezentat o tendință aproape dublă de deces în perioada în care au fost urmăriți, față de candidații care au arătat dorința de a urma anumite planuri de viață.

Această corelație între riscul de moarte prematură și absența unui țel în viață s-a menținut și în momentul în care am luat în calcul factori precum depresia, aceasta având potențialul de a contribui la riscul de deces al unei persoane.

Nu există niciun dezavantaj în ceea ce privește stabilirea unui scop în viață, din contră, cercetările sugerând că există unele beneficii. Cercetări anterioare au sugerat că implicarea în acțiuni de voluntariat și practicarea meditației au, de asemenea, un impact pozitiv asupra speranței de viață și a stării de bine.

Conform studiului nostru, există mai multe cauze pentru această corelație între riscul de deces prematur și faptul că un individ are sau nu un scop în viață. Astfel, una dintre cele mai plauzibile teorii face trimitere la faptul că acei indivizi care nu au un scop în viață prezintă și un nivel ridicat de cortizol, cunoscut și ca hormonul stresului, prezența lui în corp fiind corelată cu unele probleme de sănătate.

Totuși, în această cercetare, nu a fost luat în calcul faptul că unii dintre participanți se confruntau cu boli cronice, fapt care ar putea conduce spre lipsa unui țel în viață”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un răspuns