Potrivit ultimului studiu publicat de Biroul European de Statistică – Eurostat, România pierde anual peste 115.000 vieți ce puteau fi salvate, țara noastră, Lituania și Bulgaria aflându-se în topul morților cauzate de un sistem neperformant de sănătate publică.

Specialiștii susțin că România este o țară care trebuie să facă față unor riscuri majore, pornind de la degradarea naturii, poluarea mediului înconjurător, starea de sănătate a populației, stilul defectuos de viață, deprofesionalizarea, depopularea, lipsa de igienă, lipsa de activitate, lipsa de implicare…

„Există o legătură directă între condițiile de viață și îmbolnăvirea populației. Un stil de viață tensionat, cu stres continuu și griji mari pentru un trai decent, duce la slăbirea sănătății mintale și fizice, la apariția depresiei, la starea generală proastă, complicații și tulburări psihice.

Un om sănătos, bun de muncă, ajunge în timp un alienat, dependent de sistemul sanitar, consumator de resurse medicale, în pericol să ajungă la mâna asistenței sociale.

Însă, nu e vorba doar de nivelul de educație al populației, care nu se duce la timp la medic, ci și despre condițiile din spitale, despre protocoale ale Ministerului Sănătății care nu funcționează corect și pe care autoritățile nu le schimbă, cum ar fi cel privitor la accidentele vasculare cerebrale. Preferăm medicamente scumpe în loc de medicamente eficiente, care ar reduce enorm cheltuielile cu spitalizarea și tratarea pacienților.

La mortalitatea din oncologie, suntem pe primul loc în Europa, chiar și acolo unde se poate evita moartea pacientului. Bolile infecțioase, TBC-ul, infecțiile nosocomiale se datorează în primul rând mediului nociv, care slăbește organismul afectat de alimentația toxică.

Alimentația este scăpată total de sub control. Marile magazine au propriul laborator de procesare a produselor, au sistemul lor de refolosire a materiei prime, știu tot felul de metode de cosmetizare, dau cu spray, coloranți, ciupesc carnea să capete o culoare comercială, apoi fac mici, cârnați… Ciocolata expirată devine cremă pentru prăjituri. Cine-i controlează ce fac ei acolo?

La fel se întâmplă cu legumele, cu fructele. Noi credem că dăm copiilor mâncare sănătoasă, care este, de fapt, injectată cu tot felul de substanțe care nu apar nicăieri pe etichetă. Făcute să țină, să arate bine, să reziste la transport în condiții improprii și să fie depozitate fără respectarea regulilor. Adăugați consumul de alcool, mult și prost, fumatul, lipsa de activitate, și aveți tabloul complet”, explică Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților și secretar general al Alianței pentru Sănătate din România, citat de adevarul.ro.

La toate acestea, organizațiile de mediu trag întruna semnale de alarmă despre răul pe care ni-l facem singuri. Apele sunt poluate chiar de noi, fiind pline de gunoaie și, în special, de plastic. Producem energie poluantă, folosind cărbune, în loc să apelăm la energia verde, regenerabilă, care ne-ar salva clima.

Schimbările bruște de vreme, fenomenele meteo violente, temperaturile extreme și anotimpurile amestecate sunt provocate de poluarea terestră, de defrișările masive, de neplantarea pădurilor, a copacilor și a vegetației. Torpilarea naturii duce la dezechilibrul speciilor, inclusiv al celei umane…

 

Lasă un răspuns