Banca Centrală Europeană (BCE) a pus în circulație marți, 28 mai 2019, noile bancnote de 100 și 200 de euro din seria „Europa”, denumire dată după un portret al Europei din mitologia greacă, redat pe bancnote.
Potrivit mediafax.ro, primele patru bancnote din seria „Europa”, de 5 euro, 10 euro, 20 de euro și 50 de euro, au fost puse în circulație în perioada 2013 – 2017.
O hologramă-satelit și un număr verde-smarald optimizat sporesc rezistența la contrafacere a bancnotelor, care includ elemente de siguranță noi și inovatoare și sunt ușor de verificat, utilizând metoda „atinge, privește, înclină”.
În partea de sus a benzii de culoare argintie, o hologramă-satelit prezintă simboluri „euro” de mici dimensiuni, care gravitează în jurul numărului la înclinarea bancnotei și care devin mai clare sub lumină directă. Pe banda de culoare argintie sunt redate, de asemenea, un portret al Europei, elementele arhitecturale și un simbol „euro” de mari dimensiuni.
Noile bancnote de 100 de euro și de 200 de euro includ, de asemenea, un număr verde-smarald optimizat. Deși acesta este prezent pe toate celelalte bancnote din seria „Europa”, această versiune optimizată prezintă și simboluri „euro” în interiorul numărului.
Noile bancnote de au o înălțime egală cu cea a bancnotei de 50 de euro, fiind astfel mai ușor de manipulat și procesat cu ajutorul echipamentelor. De asemenea, acestea vor încăpea mai bine în portofelele cetățenilor și vor avea o durată de viață mai lungă, întrucât vor fi mai puțin expuse uzurii.
Denumirea „euro” este scrisă și cu litere chirilice, pe lângă cele latine și grecești. Harta Europei de pe reversul bancnotelor include și Cipru, și Malta. Bancnota de 100 de euro prezintă elemente arhitecturale în stiluri baroc și rococo, de la 1600 la 1750, iar cea de 200 de euro, elemente arhitecturale metalice și de sticlă din secolul XIX.
Bancnotele sunt semnate de Mario Draghi, președintele băncii.
Bancnota de 100 de euro este a treia cea mai utilizată dintre toate cupiurile euro, după cea de 50 de euro și cea de 20 de euro.
Similar tuturor celorlalte cupiuri, bancnotele de 100 de euro și de 200 de euro din prima serie vor rămâne mijloace legale de plată și vor continua să circule în paralel cu noile bancnote, urmând să fie retrase treptat din circulație.