REPREZENTANȚII AUTORITĂȚILOR LOCALE ȘI ANGAJAȚII MAI, PREGĂTIȚI SĂ INTERVINĂ ÎN CONTEXTUAL PRELUNGIRII ATENȚIONĂRILOR METEO

Distribuie pe:

Reprezentanții autorităților locale și angajații MAI vor monitoriza situația din teren, în vederea intervenției prompte în contextul prelungirii, până duminică dimineață, a atenționărilor meteo privind instabilitatea atmosferică în cea mai mare parte a țării, precum și creșterea debitelor unor râuri peste limitele admise, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

“Vor fi supravegheate cursurile râurilor unde există risc de inundații și, dacă se impune, vor fi evacuate preventiv persoanele ale căror locuințe se află în zonele inundabile. În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. Persoanele din zonele vizate de avertizări trebuie să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și a rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale”, a precizat Dajbog.

Potrivit oficialului MAI, deși codul roșu care a vizat depășirea cotelor de pericol pentru bazinele hidrografice Someșul Mare, Șieu, Iza și Vișeu a expirat, a fost emis un cod galben pentru aceeași zonă și pentru bazinul superior Glodeni și Niraj din județele Harghita și Mureș.

MAI recomandă cetățenilor să urmărească cu atenție anunțurile autorităților și să respecte indicațiile acestora, astfel încât să fie evitate situațiile de risc, iar șoferilor să se intereseze din timp despre starea vremii atunci când intenționează să plece la drum.

În situația manifestării vântului puternic, MAI transmite populației să rămână în spații închise, care asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență, precum și alte date utile despre manifestarea fenomenelor hidro-meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației Departamentului pentru Situații de Urgență, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore, a mai precizat Dajbog.

Conform MAI, la acest moment a intrat în vigoare o atenționare cod galben valabilă până vineri dimineață, la ora 6.00, care vizează cantități de apă însemnate și manifestări de instabilitate accentuată pentru județele Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Olt, Teleorman, Giurgiu și pentru zona de munte a județelor Prahova, Brașov, Sibiu, Alba și Hunedoara.

Meteorologii au anunțat în această dimineață și prelungirea până duminică, 19 mai, ora 10.00, a informării meteorologice care vizează manifestări de instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a țării, iar local și temporar averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină.

 

Lasă un comentariu