Pisicile sunt cunoscute pentru indiferența lor față de oameni, orice stăpân de pisică mărturisind cât de ușor este ignorat atunci când o strigă pe aceasta pe nume.
Pornind de la această realitate, după ce au demonstrat că pisicile recunosc vocile stăpânilor lor, cercetătorii de la Universitatea Sophia din Tokyo au investigat, într-un nou studiu, dacă pisicile răspund atunci când își aud numele.
“Studiul nostru a inclus 78 de pisici din gospodării japoneze și dintr-o cafenea cu pisici. Aceste cafenele, unde oamenii pot interacționa cu felinele, sunt foarte populare în Tokyo și au început să apară și în Londra și New York.
În timpul experimentelor, am folosit o metodă psihologică, care implică în mod repetat expunerea unui subiect la un stimul (în acest caz, un cuvânt vorbit) până când subiectul nu mai prezintă nicio reacție. Apoi, subiectului îi este prezentat un stimul de test (în acest caz, numele său), observând dacă reacționează. Acest pas ajută la excluderea răspunsurilor la stimuli aleatorii.
Pentru noul studiu, am avut mai întâi întâlniri repetate cu stăpânii de pisici, în care aceștia au spus patru cuvinte care erau similare cu numele pisicilor lor, până când pisicile s-au obișnuit cu acele cuvinte. Apoi, stăpânii au spus numele reale, iar noi am analizat dacă pisicile au putut să distingă numele lor, mai ales pisicile care trăiau printre alte pisici. Felinele au avut răspunsuri mai accentuate la propriile nume, mișcându-și urechile, capul sau cozile, decât la cuvintele similare sau la alte nume de pisici.
Când am rugat oameni necunoscuți să strige pisicile pe nume, ele nu au răspuns, însă atunci când le-au chemat stăpânii lor era clar că își recunosc numele.
Prin urmare, acest nou studiu arată în mod clar că pisicile reacționează la propriile nume atunci când sunt rostite de stăpânii lor, asociindu-l cu beneficiile, recompensele sau pedepsele care pot apărea.
Totuși, spre deosebire de câini, pisicile nu sunt atât de dispuse să le arate stăpânilor ceea ce au învățat, ignorându-i pur și simplu pe aceștia”, explică oamenii de știință japonezi, citați de descopera.ro.