PĂPUȘA GRAVIDĂ VA NAȘTE UN MONSTRULEȚ...

Distribuie pe:

Două situații care, aparent, n-au nicio legătură una cu alta, readuc în prim - planul atenției brambureala și halul de nedescris în care a ajuns educația din România.

Acum câțiva ani, americanii au lansat pe piață păpușa transgender, destinată copiilor transsexuali cu vârste de peste 8 ani, prezentând-o drept “o eroină a schimbărilor sociale, curajoasă și inteligentă”, lipsită însă de trăsături specifice, dedicată, cu alte cuvinte, celor care nu știu dacă sunt băiat sau fată, femeie sau bărbat. (Reamintim că, potrivit specialiștilor, teoria genului presupune distrugerea identității bărbatului și femeii, adepții acesteia susținând că genul nu este dat de realitatea biologică, masculină sau feminină, ci poate fi ales și schimbat după cum dorește fiecare.)

Ca să le arate americanilor că și capra râioasă (sau, mai ales ea) poate umbla cu coada-n sus, ai noștri au făcut pe dracu-n patru, s-au interesat, s-au agitat, până au reușit să facă rost, și ei, de o păpușică și mai șmecheră, în sensul că este gravidă și i se vede copilul din burtă. Transparență totală. Plus că n-om fi noi mai proști decât americanii.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) a reacționat prompt, arătând că “bebelușul” din burta păpușii poate fi înghițit cu ușurință și cu grave consecințe pentru micii utilizatori, cărora chiar le poate pune viața în pericol. “O fetiță, la trei ani, poate avea curiozitatea să înghită acest bebe, ca și ea să devină o mămică însărcinată. Pe piața românească ajung tot felul de jucării. Ministerul Sănătății ar trebui să facă analize, controale, să preleveze produse”, au atras atenția reprezentanții APC.

...Atât le-a trebuit bieților oameni: Facebook-ul s-a umplut, numaidecât, de mânie și revoltă, mămicile și tăticii (sau mămicii și tăticile?) i-au spurcat ca la ușa cortului, concluzia generală fiind că etete, cum se bagă niște unii, boșorogi și ipocriți, să le dea lor sfaturi și indicații... Plus că “micuții” din ziua de azi sunt deștepți foc, nu le mai poți vinde povești cu berze. Iaca de ce scade natalitatea în România, pentru că “mioriticii sunt pudici”, “popor cu mentalitate rămasă din Evul Mediu”. Ba, dimpotrivă, păpușa e wow și cool, adică foarte utilă și chiar indicată ca material didactic, să învețe ăia micii cum stau lucrurile, să-și facă, cum ar veni, cultura generală, încă de la cele mai fragede vârste (deși cei mai mulți dintre ei s-au născut cu ea gata făcută). Cei (puțini) care au cutezat să aibă altă părere au fost imediat beșteliți și puși la colț, în bună (de-acum) tradiție Facebook-istă autohtonă. Înjurăturile au curs râu, greu de reprodus. Ideea e că uite de-aia n-avem școli, spitale și autostrăzi. Și modificarea legilor justiției. Și Kovesi. În general.

N-au trecut două zile de la circăraia din spațiul virtual, că spațiul din mediul real a fost zguduit de o întâmplare cu adevărat dramatică: un copil de trei ani a căzut și a murit în fosa septică a unei școli

dintr-un sat din Moldova. Reprezentanții autorităților au intrat în alertă, pasându-și (tot în bună tradiție autohtonă) vina de la unii la alții. Se fac cercetări. S-a deschis un dosar penal. Directorul a fost dat afară. Dna ministru Andronescu a declarat că a rămas “fără grai” la auzul celor întâmplate și că va lua măsuri. Până și pentru dl Iohannis “tragedia este dureroasă și revoltătoare” și dovedește că, “în continuare, în multe școli din România, siguranța spațiului educațional nu este garantată și nici nu reprezintă o prioritate”. (Extraordinar. Poate că am fi vrut să auzim ceva ce nu știam.)

În realitate, această doamnă și acest domn ar trebui să fie primii care să facă lampa mai mică (în loc să-și dea ochii peste cap), întrucât sunt primii obligați, prin “fișa postului”, dar și prin programele asumate în nume personal și instituțional, să vegheze la siguranța și salubritatea fizică și morală a “spațiului educațional” în care se formează generațiile de mâine ale patriei.

Or, ce avem noi, aici, în materie de învățământ și educație? Noi, aici, avem niște programe “emanate” într-o limbă păsărească greu de descifrat: de câțiva ani (mai precis, din 2016), dl Iohannis moșește și bibilește mărețul proiect “România educată”, “menit să susțină reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanță, talent, onestitate și integritate”, “cea mai amplă și de durată consultare publică desfășurată până acum în domeniul politicilor publice din educație”, “întreaga abordare încercând să răspundă provocărilor următoarelor decenii”. În acest sens, “Administrația Prezidențială va organiza patru dezbateri pe următoarele teme: guvernanța în educație, finanțarea, arhitectura curriculară și impactul societății digitale asupra educației” și va elabora “patru policy briefs, în cadrul unui proiect finanțat de către Comisia Europeană, pe următoarele patru teme: carieră didactică, management educațional, echitate, educație timpurie. Scopul acestor patru documente este să completeze propunerile proiectului cu exemple de bună-practică din mediul internațional și propuneri de acțiuni care să contribuie la atingerea obiectivelor proiectului România Educată.” Etc.

...Nu că am fi văzut până acum vreun rezultat concret al “celei mai ample și de durată consultări din domeniul politicilor publice din educație”, dar salutăm cu deplin respect cele patru policy briefs, care, sperăm totuși să nu se desfășoare la marginea vreunei fose septice din “România educată”, nu ...Dincolo, la ministerul de resort, de vreo doi ani se coace la foc mic (și cu aceleași rezultate lipsă) Proiectul “Curriculum Relevant, Educație Deschisă pentru toți” (CRED), moștenit de dna Andronescu de la predecesorul Liviu Pop, cu tot cu cele aproape 1.500 de școli și grădinițe cu WC-ul în fundul curții. Pe scurt, acest proiect (lansat cu mare pompă, la Hotel Sheraton, Platinum Grand Ballroom, că doar nu era, Doamne iartă-mă, să fie lansat în fosa septică), cu un buget în valoare de 42 de milioane de euro, are ca scop formarea a 900 de “formatori” care, la rândul lor, vor “abilita curricular” , adică vor forma alte 55.000 de cadre didactice din învățământul primar și gimnazial. Formatorii de formatori îi vor forma pe viitorii... formați în spiritul promovării “abordărilor integrate (în sensul realizării conexiunilor cu viața reală) și inovatoare ale noului cadru curricular”. Care “cadru curricular prevede, printre altele, că “la nivelul elementelor atitudinal-valorice, accentul este pus pe diversitate culturală, socială, politică, de gen (subl. ns.) și pe acceptarea și valorizarea acesteia”. (Iată cum, oricât am da-o pe după vișin și pe după fosa septică, tot la păpușa gravidă ajungem.)

De asemenea, “vor fi elaborate 18 ghiduri metodologice care acoperă toate disciplinele prevăzute în noile planuri-cadru pentru învățământul primar și gimnazial, respectiv 7.200 de resurse educaționale deschise (RED) pentru toate disciplinele. Acestea vor fi accesibile elevilor și cadrelor didactice atât în centrele de resurse educaționale deschise, cât și pe o platformă on-line de e-learning.”

Deocamdată (cel puțin așa rezultă din postarea de pe site-ul ministerului de resort), se pare că proiectul este într-un punct mort, întrucât ministerul caută să închirieze “un spațiu într-o clădire de birouri, dotată cu utilități și spații de parcare, spațiu necesar pentru asigurarea în condiții corespunzătoare a activității echipei de implementare a proiectului CRED”. (Pentru a economisi doi-trei creițari din cele 42 de milioane de euro, recomandăm “echipei de implementare” una din cele 1.500 de fose septice din curțile școlilor de pe cuprinsul țării.)

În fine, ca să nu ne (vă) mai enervăm și să nu mai chinuim limba română cu policy briefs, on-line e-learning și diverse “cadre curriculare” și alte “elemente atitudinal-valorice”, o spunem oblu-n față: dacă o s-o ducem tot așa cu România educată , CRED și alte aberații, ipocrizii și scârboșenii menite “a salva și a redresa” învățământul autohton, păpușa gravidă va da naștere unor monstruleți asexuați și fără chip, “eroi ai schimbărilor sociale, curajoși și inteligenți”, pe cât de hidoși, pe atât de pregătiți, din fașă, să ridice toroipanul împotriva celor care i-au moșit...

 

Lasă un comentariu