ALERTĂ ÎN LUMEA ȘTIINȚEI - O INFECȚIE UCIGAȘĂ SE RĂSPÂNDEȘTE LA NIVEL GLOBAL, IAR CERCETĂTORII NU ȘTIU DE UNDE PROVINE

Distribuie pe:

Ciuperca numită Candida auris trăiește inofensiv pe piele și în membranele mucoase, informează Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), o agenție federală a Departamentului de Sănătate Publică al SUA. Potrivit The New York Times, o formă a ciupercii, rezistentă la tratament, se răspândește cu repeziciune pe tot globul, inclusiv în Anglia, Spania, India, Venezuela și Statele Unite. Unele tulpini ale acesteia sunt rezistente la toate medicamentele antimicrobiene disponibile la ora actuală.

Cercetătorii de la CDC au emis prima alertă despre C. auris rezistentă la medicamente, în 2016, iar azi o descriu ca pe “o amenințare serioasă”. Potrivit cercetătorilor, ciuperca a fost descoperită pentru prima oară în 2009, în secrețiile din urechea unui pacient din Japonia, deși un studiu anterior a scos la iveală că o astfel de infecție s-a produs încă în 1996, în Coreea de Sud.

Ceea ce face ca infecția să fie și mai periculoasă este că ciuperca persistă pe suprafețe și se transmite de la o persoană la alta, în spitale și clinici. (Până în prezent, în SUA au fost înregistrate 587 de cazuri, potrivit The New York Times.)

Infecțiile cu C. auris sunt cel mai adesea fatale pentru persoanele cu sistemul imunitar scăzut / compromis, inclusiv persoanele vârstnice și cele foarte tinere. Infecția se răspândește, în mod obișnuit, în centrele de tratament, afectând persoanele care au deja o sănătate precară. Simptomele inițiale sunt febră, dureri și oboseală, iar boala poate fi fatală, în special dacă infecția ajunge în sânge, creier sau inimă.

Tulpinile de C. auris rezistente la medicamente diferă din punct de vedere genetic, de pe un continent pe altul, sugerând că rezistența la medicament evoluează separat, dar simultan, la nivel mondial. Nu este clar ce anume provoacă dezvoltarea acestor “super-microbi”, una dintre teorii punând-o pe seama utilizării pe scară largă a fungicidelor, ceea ce face ca ciuperca să devină tot mai rezistentă.

Fungicidele cunoscute sub denumirea de azoli sunt responsabile pentru apariția și dezvoltarea și a unei alte ciuperci rezistente la medicamente - Aspergillus fumigatus, relevă un studiu publicat în 2012, în revista PLOS Pathogens. Unii cercetători cred că aceleași substanțe au deschis o nișă pentru supraviețuirea celor mai rezistente tulpini de C. auris. O altă ipoteză vizează utilizarea excesivă a antibioticelor la animalele de fermă.

În prezent, cercetătorii de la CDC monitorizează apariția C. auris și încearcă să găsească metode pentru a opri răspândirea ei. Este o adevărară provocare, notează The New York Times. La spitalul Royal Brompton, din apropiere de Londra, personalul a folosit pulverizatoare speciale, acoperind, practic, toată incinta, cu peroxid de hidrogen - cunoscut drept un temut “ucigaș de microbi”. Toți microbii au murit, cu excepția C. auris, notează publicația citată. (sursa - livescience.com.)

Lasă un comentariu