Se spune despre țara mea că își vinde pădurile, că își distruge apele cu deșeuri și, mai ales, că este condusă de oameni care nu o iubesc. Se mai spune că românii nu știu să aibă grijă de ceea ce le aparține și își vând țara ieftin.

Dar eu știu mai bine că nimic din ce se spune nu este adevărat! Pădurile României sunt magice. Ele cresc ca în povești, așa cum Făt-Frumos creștea într-un an cât în șapte. Nu trebuie decât să îmbră-țișăm copacii și să le cântăm doine. Izvoarele țării mele curg peste oasele de argint ale stră-moșilor care le purifică. Nu trebuie decât să le aprindem câte o lumâ-nare și ele vor scânteia în memoria lor. Râurile poartă în ele cristalul ochilor soldaților care au luptat pentru țara lor. Nu trebuie decât să ne întindem pe malul lor și să lăsăm lacrimile să răcorească durerea pământului. Lacurile au adunat pe fundul lor legendele marilor domnitori care au visat la viitorul României Mari. Nu trebuie decât să le privim în adânc și să ne ținem cu toată forța de acele vise.

Și oamenii… Românii știu să cânte o doină care te pătrunde până la oase. Știu să joace cu atâta putere încât pământul pe care îl mângâie sub picioare să își uite orice durere și să renască. Mai ales, ei își păstrează tradițiile cu sfințenie, din leagăn și până la ultima suflare. Bucatele lor îi fac să crească puternici și legați de patrie, așa cum păsările sunt legate de cer și peștii de ape. Ei nu își uită niciodată eroii și, ca omagiu pentru sacrificiile lor, ridică monumente care adună în ele cele mai puternice gânduri și energii ale universului.

Oamenii care o conduc știu cât de frumoasă și de puternică este România. Altfel, nu s-ar strădui să ajungă în fruntea ei, la conducerea ei.

Pământul acesta care ne hrănește și ne iubește așa cum suntem, nu poate fi răsplătit cu ură sau cu dezinteres. El merită tot respectul, toată iubirea și toată grija pe care i-o putem oferi. Cuvintele despre țara mea nu pot cuprinde nemărginirea iubirii care leagă pădurile, apele și oamenii pentru totdeauna. Eu știu cel mai bine și ar fi bine să mă credeți pe mine și pe nimeni altcineva.

 

Lucrare care a fost distinsă cu Premiul 1 la Festivalul de literatură pentru Copii “Sfânta Varvara” – Aninoasa, jud. Hunedoara, Ediția a lV-a, 2018-2019, organizat cu participarea a 61 de școli din 29 de județe și municipiul București.

Lasă un răspuns