Departamentul de Muzică din cadrul Facultății în Limba Română a sărbătorit Centenarul Marii Uniri printr-un simpozion și un concert, având ca temă muzica românească, ce au avut loc în data de 22 noiembrie 2018, în cadrul Festivalului Internațional Studio al Universității de Arte Târgu-Mureș.
100 de ani de muzică românească a fost titlul sub care organizatorii și-au propus să adune laolaltă cercetători, profesori, interpreți, doctoranzi și studenți din întreaga țară, într-o serie de comunicări științifice axate pe istoria muzicii românești și creația compozitorilor români. Astfel, American Corner a Bibliotecii Județene Mureș a găzduit două secțiuni de simpozion, una dedicată studenților, masteranzilor și doctoranzilor, iar a doua dedicată cercetătorilor, cadrelor didactice și muzicienilor consacrați. Treizeci de cercetători din Târgu-Mureș, Cluj-Napoca, Constanța, Oradea și Timișoara și-au prezentat rezultatele cercetărilor, unui public numeros format, deopotrivă, din studenți ai Departamentului de Muzică și melomani ai urbei târgumureșene. Temele abordate au fost variate, dar s-a remarcat interesul pentru cercetarea istoriei vieții muzicale din Târgu-Mureș, concretizată în cele două studii ale prof. univ. dr. Carmen Mihăescu (Director Departament de Muzică al UAT) care a prezentat prima jumătate de secol (1918-1968) și Valențiu Apolțan (Master, UAT) care a reliefat perioada ultimilor cincizeci de ani (1968-2018); dar și în portretele istoric-stilistice ale compozitorilor Tudor Jarda, de conf. univ. dr. Ramona Preja (UAT), Zeno Vancea, de conf. univ. dr. Mirela Mercean-Țârc (Universitatea din Oradea) și Constantin Silvestri, de Simona Friciu (Master, UAT), trei compozitori ce au activat, s-au format la Târgu-Mureș. O parte importantă a studiilor prezentate s-a axat pe analiza tehnic-structurală sau stilistic-interpretativă a unor opusuri valoroase, aparținând compozitorilor Marcel Mihalovici, Sigismund Toduță, Paul Constantinescu, Tudor Jarda, Tiberiu Olah, Cornel Țăranu, Șerban Nichifor și Daniela Cojocaru, studii ce sperăm că vor fi în curând publicate.
În cea de-a doua parte a zilei a avut loc concertul Coralei “Marisiensis” a Departamentului de Muzică al Universității. Desfășurat în Sala Mică a Palatului Culturii, evenimentul l-a avut drept invitat și prezentator pe scriitorul și publicistul dr. Valentin Marica, care a completat momentele de pauză muzicală cu frumoase intervenții literare și istorice legate de Marea Unire. Concertul s-a deschis cu anunțarea câștigătorilor Concursului Național “Tudor Jarda”, ediția I, aranjament coral, organizat de Departamentul de Muzică, în perioada mai-iulie 2018, ce a avut drept temă realizarea de aranjamente corale pentru cântece de cătănie și patriotice. Organizatorii concursului și-au propus și au reușit ca o parte din lucrările prezente în concurs să fie interpretate în cadrul concertului aniversar.
Momentele corale, pregătite și conduse de dirijorul asist. univ. drd. Ana Niculescu-Spânu, au alternat cu intervenții solistice ale studenților Gențiana Ganea și Valențiu Apolțan. Repertoriul ales, adecvat sărbătorii naționale, a cuprins numeroase prelucrări folclorice de Tudor Jarda, Sabin Drăgoi, Ștefan Popescu și Francisc Hubic, precum și prima audiție a cântecului patriotic Sub o culme la cetate, în aranjamentul compozitorului Matei Pop, câștigător al premiului II ex-aequo la Concursul Național “T. Jarda”, ediția I, prezent la concert.
De remarcat, intervențiile solistice ale sopranei Daniela Neamț-Gilovan, lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Muzică al UAT care, alături de pianista Cristina László, a interpretat pagini valoroase din literatura muzicală românească, precum liedurile Auxdemoiselle și Estrene a Anne, de George Enescu, sau prelucrările folclorice Bade pentru ochii tăi și Dragu mi-i mândro de tine, de Tiberiu Brediceanu, și Măi bărbate fii cuminte, de Achim Stoia.
Evenimentele nu ar fi fost posibile fără sprijinul partenerilor: Consiliul Județean Mureș, Biblioteca Județeană Mureș, Centrul Județean Pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, precum și partenerilor media TVR Mureș, Radio România Tg.-Mureș și Cuvântul liber, cărora le mulțumim încă o dată pe această cale.