NE-AM INTERESAT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ! S-a aprobat cuantumul plăților pe suprafață și a plafonului pentru sprijinul cuplat la ovine/caprine

Distribuie pe:

Recent, în ședință de Guvern, a fost aprobată hotărârea privind stabilirea pentru anul 2018 a cuantumului per hectar al plății unice pe suprafață, al plății redistributive și a intervalelor de suprafață pentru care se acordă aceasta, al plății pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, al plății pentru tinerii fermieri și a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine. Astfel, începând cu 16 octombrie, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va putea acorda, într-un procent conform reglementărilor comunitare în vigoare la data efectuării plăților în avans, sume în avans în cadrul schemelor de plăți directe din sectorul vegetal și zootehnic.

Acordarea banilor în avans va asigura fermierilor capitalul financiar necesar pentru derularea la timp și în cele mai bune condiții a activităților specifice agriculturii.

Acestea se acordă potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anii 2018 și 2019.

Prin acest act normativ au fost aprobate cuantumurile pentru plățile directe în sectorul vegetal, respectiv schema de plată unică pe suprafață (102,5 euro/ha), plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha și 5 ha inclusiv (5 euro/ha), și peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv (50,3 euro/ha), plata pentru înverzire (58,2 euro/ha) și plata pentru tinerii fermieri (25,8 euro/ha). Acestea se pot majora sau diminua pentru încadrarea în plafonul financiar alocat, pe baza suprafețelor determinate și efectivului de animale eligibile.

Pentru speciile ovine/caprine, plățile directe pentru schema de sprijin cuplat au un plafon alocat de 56.100.000 euro.

Plățile se fac în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2018 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C (4,6638 lei), informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. 

Lasă un comentariu