Un popor își menține viu spiritul, prin valorificarea trecutului care, prin încărcătura sa, amintește de eforturile strămoșilor, amintește de nemăsuratele sacrificii ale înaintașilor, strădanii care au costat neprețuite vieți ale înaintașilor noștri, ale celor care au luptat pentru viitorul neamului românesc. Esența acestor simțiri își trage seva din adânca credință colectivă a poporului român în unitate, în continuitatea a ceea ce-i definește esența, și-i menține viu sufletul.
O artistă cunoscută deja în județul nostru, Klara Pădurean, cu un deosebit potențial creator, cu dragoste pentru artă, pentru semeni și cu un suflet minunat, a dorit ca Ziua Sfântă a Marii Uniri să o sărbătorească, împreună cu semenii, prin pictură. A creat 36 de icoane de mărimi impresionante, din lemn, iar în decupajul din centrul crucii, în forma hărții României, a pictat 36 de icoane pe sticlă, de o rară frumusețe. Acest grandios proiect, creat cu multă trudă, dăruire și pasiune, numit: “Între Credință și Unire”, dedicat Centenarului Marii Uniri, s-a născut cu sprijinul Consiliului Județean Mureș și datorită frumoasei colaborări cu domnul vicepreședinte Alexandru Cîmpeanu.
Născută în Târgu-Mureș, artista Klara Pădurean, absolventă a Liceului Sanitar în anul 1988, a Școlii Postliceale Sanitare și licențiată a Facultății de Științe Economice, cu masterat în Managementul financiar contabil al administrației Publice, absolvit la București în anul 2008, a urmat cursul “Instituții de cultură, Managementul aplicativ al valorilor patrimonial-culturale și artistice în spațiu comunitar în anul 2008. Este auditor în sectorul public, a lucrat la Spitalul Clinic Județean, la Centrul de Inovare, la Casa Județeană de Asigurări de sănătate iar din anul 2004 este consilier cu atribuții de contabil șef la Direcția Județeană pentru Cultură Mureș. Este coautoare la cărți de specialitate din domeniul cultural, membră și vicepreședinte al Asociației Artiștilor Plastici Mureș și absolventă a Școlii de Artă, la secția Iconografie. A avut numeroase expoziții personale: la Galeria de Artă “Unirea” 2006-2018, la Galeria de Artă U.A.P., la Sala “Deisis” Palatul Culturii 2011-2016, Prefectura Județului Mureș 2011-2017, Muzeul de Etnografie Mureș în anul 2006, Biserica Romano-Catolică Sângeorgiu de Mureș în anul 2006, sala de expoziții a Bibliotecii Petre Dulfu din Baia Mare, în anul 2011 și în anul 2014, la Biblioteca Națională București în anul 2012, la Ambasada României de la Bonn în anul 2010, la Budapesta în Ungaria în anii 2011, 2012, la Galeria UAP Sibiu în anul 2013, la Biblioteca Sărmaș în anul 2012 și 2013, în anul 2010 în Brașov și în Sălaj. În ultimii ani, activitatea artistică a artistei Klara Pădurean s-a intensificat, s-a dăruit tot mai mult timp creației artistice, astfel, a avut mai multe expoziții personale la Galeria Regală din Sinaia, Târgoviște, Gura Ocniței, la Muzeul de Artă din Ploiești, la Cluj-Napoca și la Curtea de Argeș, și a coordonat mai multe tabere de creație, tabere în care, cu drag, a împărtășit din vastele-i cunoștințe. Munca artistei Klara Pădurean, poate fi admirată și în colecții particulare atât în țară, cât și peste hotare. A participat la nenumărate expoziții colective de pictură, la multe tabere de pictură, pictează în ulei și acril pe pânză, pictează icoane pe sticlă, dar și pe lemn. O deosebită realizare este înregistrarea la Oficiul de Stat pentru Investiții și Mărci din România, oficiu cunoscut ca OSIM, a unui proiect inedit, al artistei Klara Pădurean: “Icoana din Cruce”. “Icoana din Cruce”, spune artista, în nota de prezentare a propriului concept, “aduce în actualitate obiceiurile străvechi, datinile și ritualurile religioase care, toate, au în centrul lor crucea, ca simbol creștin al mântuirii” și “ne sugerează că sfânta icoană poate să transmită, pe lângă dragostea lui Dumnezeu și transpunerea privitorului într-o dimensiune a credinței și speranței”.
Născut din conceptul “Icoana din Cruce” al Artistei Klara Pădurean, proiectul “Între Credință și Unire”, a fost inaugurat în data de 23 august 2018, la Consiliul Județean Mureș. Vernisajul Expoziției “Între Credință și Unire” a artistei Klara Pădurean, a fost încununarea proiectului realizat în colaborare cu Consiliul Județean Mureș, un proiect care s-a dezvoltat foarte frumos, născut din dorința de a păstra în memoria colectivă a poporului român, cel mai important moment care a întregit credința comună a românilor: Ziua Marii Uniri. O zi de o însemnătate deosebită, care trebuie păstrată, cu sfințenie, sărbătorită așa cum se cuvine, la Consiliul Județean Mureș, ne arată că niciun efort nu este prea mare pentru cinstirea înaintașilor și avem artiști vrednici, care pot și vor să aducă în prezent memoria celor care au luptat pentru unitatea acestui neam. Cu această ocazie, a fost oficiată o slujbă de sfințire a icoanelor, iar domnul Alexandru Cîmpeanu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, domnul Ilarie Gh. Opriș, președinte de onoare al Asociației Artiștilor Plastici Mureș, domnul Eugen Bărăian preot paroh și doamna secretar general Carmen Ștefănescu, secretar general al Asociației Zonelor Istorice și de Artă din România (Aziar) au apreciat minunatele icoane realizate de artista Klara Pădurean dar, și splendidele ii românești realizate de doamna Ferenți Dorina.
Pentru artista Klara Pădurean a fost un gest firesc, natural, ca prin munca dânsei să-și arate prețuirea, respectul, dar și dragostea pentru valorile neamului românesc. Crucea, icoanele, pictura sunt pentru artista mureșeană, o modalitate prin care întoarce semenilor o părticică din ceea ce a primit și, asflel, timp de o lună, până în data de 29 septembrie 2018, mureșenii au putut admira la Consiliul Județean Mureș, acest dar minunat, care ne umple de speranță. Felicitări!!!