O echipă mixtă de cercetători, compusă din specialiști australieni și americani, citată de descopera.ro, susține că administrarea unor doze reduse de aspirină persoanelor vârstnice nu furnizează niciun beneficiu privind prevenirea afecțiunilor cardiovasculare sau demență, ci, dimpotrivă, crește riscul sângerărilor din tractul digestiv sau creier.
„Studiul nostru a fost unul de amploare, care a inclus 19.114 de oameni (16.703 din Australia și 2.411 din Statele Unite). Cercetarea a început în 2010 și a inclus participanți cu vârste de peste 70 de ani.
Cerințele principale au impus ca participanții să nu aibă demență sau dizabilități fizice și trebuiau să nu aibă o condiție care să necesite administrarea de aspirină. Aceștia au fost monitorizați în medie 4 ani și 7 luni după testul inițial.
În populația totală care a fost studiată, tratamentul cu 100 mg de doză de aspirină pe zi nu a influențat rata de supraviețuire lipsită de demență și dizabilitate.
Rezultatele studiului arată că grupul căruia i-a fost administrată aspirina a murit într-un ritm mai lent decât grupul de control. Diferența a fost atribuită în mare parte cancerului, principalul ucigaș al persoanelor vârstnice.
Atunci când a fost analizată rata mortalității, demenței și a dizabilităților, nu am descoperit diferențe semnificative între cele două grupuri.
Printre cei care au fost desemnați la întâmplare să ia aspirina, 90,3% au rămas în viață la sfârșitul tratamentului, fără să aibă dizabilitate fizică persistentă sau demență, comparabil cu 90,5% din cei care au luat un placebo.
Raporturile de dizabilitate fizică erau similare, în timp ce raporturile de demență erau aproape identice în ambele grupuri. Însă rata sângerărilor interne (tract digestiv sau creier) a fost cu 3,8% mai crescută în cazul grupului ce a consumat aspirină.
Până acum, analizele clinice arătau că aspirina este benefică pentru prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale în cazul persoanelor cu afecțiuni vasculare, însă îngrijorările noastre s-au îndreptat către persoanele vârstnice sănătoase ce își administrează acest tratament.
Așa cum am precizat, din studiul nostru a reieșit că administrarea zilnică a aspirinei nu influențează prevenirea bolilor cardiovasculare, în schimb provoacă hemoragii interne”, explică specialiștii.