Vot, nu protest de stradă, singura soluție într-o democrație!

Distribuie pe:

După evenimentele dramatice din vinerea trecută, când protestatarii la un miting împotriva Guvernului au fost atacați cu gaze lacrimogene și bastoane de către Jandarmi, într-o discuție amicală din redacție, mi-am exprimat nemulțumirea, afirmând că penalii din PSD, să nu le spun hoți, au pus la cale un scenariu diabolic, pentru intimidarea populației. Un distins coleg, din câte știu fără să fie membru PSD, a sărit ca ars, reproșându-mi: „Cum îți permiți să judeci cel mai puternic partid, cu ce drept îi faci hoți pe liderii acestui partid…"! Pe moment nu i-am răspuns, fiind surprins de intervenția lui. Apoi, mi-a venit în minte îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos, adresat celor care o judecau pe femeia păcătoasă „Cel fără de păcat, să ia piatra și să arunce cel dintâi cu piatra în ea!". Colegul m-a întrebat dacă eu sunt în măsură să judec niște oameni politici și mi-a recomandat să scriu un comentariu în care să-mi exprim corect opiniile legate de eveniment.

Mărturisesc că n-am fost la miting la Târgu-Mureș, sau la București, pornind de la principiul că într-o democrație participarea la vot, nu protestele de stradă, pot rezolva în liniște și pace problemele sociale și politice dintr-o țară, care se vrea civilizată, și, prin urmare, n-am lipsit niciodată de la vot. Asemenea milioanelor de români, am urmărit cu atenție jurnalele de știri a celor două posturi de televiziune aservite PSD-lui, dar și a celorlalte 4-5, independente. Așa că un comentariu pertinent despre protest îmi pot permite doar bazându-mă pe aceste surse de informații.

Constat, că după o săptămână de la eveniment, sunt numeroase întrebări, care nu și-au găsit un răspuns, dimpotrivă, au apărut mai multe nedumeriri, legate de implicarea liderilor PSD, în principal a lui Liviu Dragnea, la procesul de instigare la violențe provocatoare. Mai nou, se spune că Liviu Dragnea participa în seara aceea la un chef cu lăutari. În mod sigur, organele de anchetă vor clarifica aspectele legate de posibilele ordine de intervenție în forță date, din umbră, de Dragnea, un personaj speriat că i se vor pune cătușele, în stare de scenariu numai să scape de 3 ani de pușcărie. Apoi, să avem în vedere și faptul că mitingul a fost neautorizat, iar la un moment dat li s-a cerut protestanților să părăsească zona, practic, acțiunea jandarmilor din punct de vedere legal este justificată, mai ales că au fost atacuri violente la adresa lor din partea unor huligani infiltrați printre manifestanții pașnici.

Nimeni nu poate preciza câți români din diaspora au fost prezenți la miting și câți din țară. Iarăși și iarăși mă întreb, de ce trebuia să fie trimiși jandarmii echipați ca pentru război, inclusiv cu arme, cu pistoale și muniție. În mod sigur, autoritățile pesediste se așteptau la violențe din partea participanților. Deocamdată se caută vinovați, chiar la vârful Guvernului. Încă o dată vreau să spun că în spatele guvernanților stă un singur om care dă ordine, un lider compromis, repetent la morală. O altă întrebare care își așteaptă clarificări este legată de motivul pentru care au venit la protest românii din diaspora. Unii care și-au rostuit viața cu succes în țări străine au venit în concediu, acasă, fără chef de scandal, alții, dezamăgiți de gustul pâinii amare al străinătății, vor să se întoarcă acasă, să pornească o afacere cu banii agonisiți. De pildă, un prieten dintr-un sat de pe Valea Târnavei Mici, a muncit pe brânci, împreună cu soția, în Italia, timp de 25 de ani. Cu experiența acumulată acolo, cu banii strânși, s-au gândit să vină acasă și să deschidă o pizzerie, în satul natal. Au lăsat Italia, au cumpărat o casă, au pornit într-o muncă dificilă, sufocantă, cu autoritățile române, pentru aprobări, autorizații, încât, la un moment dat, vroiau să se întoarcă în Italia. Au depășit și aceste momente stresante și au deschis pizzeria, clienții au început să vină, dar, au început să vină și controalele de la cei care i-au aprobat proiectul, DSV, ANAF, Poliție, Sanepid, Pompieri. Plecau unii inspectori, veneau alții, încât, la un moment dat, oamenii s-au săturat și îi bate gândul să abandoneze totul și să plece în lume. Un alt caz, un tânăr absolvent de drept administrativ și teologie, vrea să se întoarcă să lucreze în administrație. Acasă nu-l întreabă nimeni ce știe să facă, în administrație sunt preferați ofițeri pensionari, cu pensii speciale, dar și cu salarii de câteva ori peste salariul garantat minim. Nu știu câte asemenea exemple au fost prezente în Piața Victoriei. Probabil foarte puțini dintre bucureșteni au votat la ultimele alegeri. Dacă la vot stai acasă, urmărești programele de la televizor, iar ulterior ești nemulțumit de cei de la putere, practic nu ai niciun drept moral să ieși în stradă și să strigi „Jos Guvernul". Cât despre violențele Jandarmeriei, dacă au fost sau nu justificate, doar justiția poate stabili, cu probe, mass-media nu este în măsură să hotărască sentințe, doar să semnaleze încălcarea legii. Apropo de morală. Se spune că un fost lider mai în vârstă, social-democrat convins, cu principii sănătoase de viață, l-a întrebat pe un mai tânăr politician pesedist: „Măi, animalule, văd că este la modă, la voi, politicienii de azi, să vă lăsați nevestele și să vă cuplați cu fete tinere, de ce ți-ai lăsat nevasta…? La care, politicianul, i-a răspuns, în doi peri: „Decât să mănânc o găină bătrână singur, mai bine mănânc o puicuță tânără cu alții!" Oare mai există morală în politica românească?

 

Lasă un comentariu