„Scriu despre dragoste / din ea sunt zămislit / din prima zi / sunt hrănit cu iubire / mi-a călăuzit pașii pe ulițele satului / pe la porți pripite / de forfota zilei / deși am cunoscut-o mult mai târziu / după ani de învățare / când la școală / copilăria de alături îmi șoptea / numai pe ea s-o iubesc / că va îngriji păsările / prin răcoarea pădurii / numai pentru mine.” (Despre dragoste)
Ioan Andreica (1943 -), distins profesor sătmărean, născut în Homorodul de Mijloc, județul Satu Mare; termină Facultatea de Istorie-Filosofie la București și lucrează ca profesor în învățământul gimnazial și liceal din județul Maramureș, editor al publicației sătmărene „Mesagerul Albastru”, poet, critic literar și istoric al religiilor; publică în revista „Freamăt” – revista L.S.R. filiala Maramureș, în revista „eCreator”, în „Mesagerul Albastru”; este membru al L.S.R. – filiala Maramureș. Dintre volumele publicate amintim: „Șirul cu patimi” – editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2008; „Pelerin printre semeni” – antologie, Dacia XXXI, 2010 etc.
Scriitorul Ioan Andreica are la volumul de poezii „Pelerin printre semeni” următorul motto: „Unul dintre sfinți este viața” – aserțiune care ne duce cu gândul la calitatea vieții unui om: dacă aceasta e plină de iubire, atunci omul se apropie de sfințenie; în schimb dacă această viață e lipsită de iubire, atunci omul e mai aproape de Mamona. Această carte este exprimarea iubirii autorului față de oameni, față de copilărie, părinți și mai ales față de sufletul său pereche imaginativ sau din viața aceasta. Scriitorul creează o atmosferă lirică în care-și exprimă sentimentele cu patos și determinare față de tot ceea ce-l înconjoară. „Atunci când viața ți se pare grea,/iar tu vrei să izbutești /trei arme trebuie să ai /să uiți, să ierți și să iubești.”
***
„Dumnezeu este mai măreț decât cea mai îngrozitoare amenințare teroristă sau incertitudine economică. El ar putea părea la fel de îndepărtat precum eternitatea, la fel de nedrept precum răul și la fel de nepătruns ca infinitul. Dar El este, totuși, Dumnezeu, bun, puternic și înțelept”.
Jim Cymbala (1949 -) scriitor și pastor american al Tabernacolului din Brooklin. El este, de asemenea, un fost baschetbalist de colegiu, care deservește echipele pentru Academia Națională a Statelor Unite și Universitatea din Rhode Island. Are trei copiii, nouă nepoți și 16.000 de credincioși. Printre lucrările sale se remarcă: „Promisiunea puterii lui Dumnezeu”, „Rugăciunea în adâncuri”, „Biserica lui Dumnezeu binecuvintează” ș.a.
***
„Dumnezeu a lăsat inteligența că să-i ajute pe oameni în sărăcia simțurilor”.
Alexandre Dumas (1802-1870), autor de romane istorice de aventuri, prin care a devenit cel mai popular scriitor francez din lume. Este fiul unui general din vremea lui Napoleon, produs al încrucișării unui marchiz francez emigrat în insula Haiti, cu o negresă. Din căsătoria generalului mulatru Dumas cu o albă, se naște, în 1802, viitorul autor al celor „Trei mușchetari”. El este crescut anevoios împreună cu o soră mai mare. În ciuda tuturor intervențiilor, Napoleon refuză să acorde o pensie văduvei generalului Dumas, astfel încât educația școlară a tânărului Alexandre rămâne destul de precară. Face călătorii prin Italia, Franța și Germania. În anul 1848 publică „Dama cu camelii”, care mai târziu a servit ca sursă de inspirație pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi, „La Traviata”.
***
P.S. „Păcatele tinereților mele și ale neștiinței mele nu le pomeni. După mila Ta pomenește-mă Tu, pentru bunătatea Ta Doamne” (Psalm 24, 7-8).
„1001 CUGETĂRI” vol. XII