În Poliție, FĂRĂ TATUAJE SAU SEMNE PARTICULARE EVIDENTE

Distribuie pe:

Până la 27 mai 2018, pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), se află în dezbatere publică un proiect de modificare a Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, decizia având la bază deficitul de personal înregistrat la nivelul MAI, precum și nevoia de a corecta anumite prevederi declarate neconstituționale și care, dacă nu ar fi modificate urgent, ar afecta procesul de selecție în vederea organizării concursurilor din minister.

„Această situație afectează derularea măsurilor din strategia de reducere a deficitului de personal din MAI, în condițiile în care acesta reprezintă una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă instituția.

De asemenea, în urma consultărilor cu sindicatele reprezentative din Poliție, a fost conturat cadrul normativ pentru modificarea reglementărilor care facilitau polițiștilor încetarea raporturilor de serviciu, inclusiv în jurul vârstei de 40 de ani, prevăzute în actuala legislație.

Printre măsurile incluse în actul normativ supus dezbaterii publice, se numără descentralizarea mecanismului de acordare a gradelor profesionale, dar și introducerea posibilității decontării asistenței juridice și asistării, de un avocat, pe timpul cercetării disciplinare.

Totodată, se instituie o reglementare prin care polițiștii pot fi puși la dispoziție pe timpul cercetării prealabile, dar nu mai mult de 3 luni, timp în care li se rezervă postul și beneficiază, integral, de drepturile bănești, această măsură eliminând posibilitatea ca polițiștii să influențeze în vreun fel verificările care se fac asupra lor.

Pentru elevii din școlile MAI care sunt admiși în alte unități de învățământ ale ministerului sau pentru agenții de poliție admiși într-un program de studii de licență, cu frecvență, la o instituție de învățământ a MAI, proiectul oferă posibilitatea încheierii unui act adițional la angajament, care să nu mai oblige la achitarea cheltuielilor suportate de stat cu pregătirea acestora, așa cum se întâmplă în momentul de față.

Pentru agenții care trec în corpul ofițerilor se elimină obligativitatea parcurgerii unei perioade de probă întrucât, în cazul acestora, nu este vorba despre o inițiere în carieră, ci doar despre o schimbare a corpului profesional.

În același timp, se valorifică vechimea în MAI, la acordarea gradelor profesionale cu ocazia trecerii agenților de poliție în corpul ofițerilor de poliție, pe baza unor stagii stabilite concret în cuprinsul proiectului supus dezbaterii publice.

Nu în ultimul rând, se stabilește un mecanism pentru eliberarea din funcții de conducere a polițiștilor cu deficiențe în îndeplinirea atribuțiilor manageriale, evaluarea acestora urmând a se realiza pe baza unor criterii, precum modul de organizare și planificare a activităților, oportunitatea și operativitatea deciziilor, exercitarea autorității manageriale, realizarea unui climat optim de muncă, receptivitatea la inițiativele personalului, motivarea subordonaților și capacitatea de relaționare", precizează MAI, într-un comunicat de presă.

Pe lângă modificările privind statutul polițiștilor, se schimbă și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc o carieră în poliție. În prezent, aceștia trebuie să fie apți din punct de vedere medical, fizic și psihologic, să nu aibă antecedente penale și să aibă un comportament corespunzător profesiei de polițist.

În viitor, însă, candidații la concursurile pentru ocuparea funcțiilor de polițiști vor trebui să nu aibă semne particulare evidente sau tatuaje neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară, respectarea acestei condiții constatându-se cu ocazia vizitei medicale.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise pe adresa de e-mail dgj-transparenta@mai.gov.ro.

Lasă un comentariu