În semn de recunoaștere a meritelor veteranilor de război pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României, prin H.G. nr. 1222 din 10 octombrie 2007, Guvernul a hotărât ca ,,Ziua Veteranilor de Război” să fie sărbătorită anual la data de 29 aprilie. Aceasta este data la care, în anul 1877, regele Carol I decreta mobilizarea Armatei pentru cucerirea Independenței de Stat a României. Armata de Operații a pierdut, în Războiul de Independență, 58.700 de soldați, ostașilor întorși de pe front și rămași în serviciul militar conferindu-li-se titlul de Veteran de Război.

În organizarea Instituției Prefectului Mureș, Garnizoanei Târgu- Mureș și Asociației Veteranilor de Război, în colaborare cu Consiliul Județean și Primăria Municipiului Târgu-Mureș, vineri, 27 aprilie 2018, începând cu ora 11.00, în Piața Teatrului au avut loc manifestările dedicate „Zilei Veteranilor de Război – 2018″. Invitați speciali au fost venerabili veterani mureșeni.

Locotenent-colonel Colceriu Sergiu-Petru, comandantul Comenduirii garnizoanei Târgu-Mureș, în cuvântul de deschidere a ceremoniei a adresat, în numele organizatorilor, salutul de „Bun venit”, mulțumind, totodată, pentru prezența la ceremonia militară și religioasă, prilejuită de aniversarea „Zilei Veteranilor de Război”.

În ceremonialul de început al manifestării aniversare, oficialitățile administrative și militare au primit salutul Gărzii de Onoare, formată din militarii Garnizoanei și jandarmii Grupării Mobile Ferdinand Târgu-Mureș. După intonarea Imnului Național al României a urmat ceremonialul religios.

Alocuțiunile care au marcat Ziua Veteranilor, în contextul istoric al anului 2018, au fost susținute de dl col. (r) Sever Popovici – vicepreședintele filialei județene Mureș a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, de către dl col. Constantin Nicolaescu – locțiitor al comandantului Garnizoanei Târgu-Mureș și de către dl Nagy Zsigmond – subprefect al județului Mureș.

Ceremonialului dedicat „Zilei Veteranilor de Război”, s-a încheiat cu înmânarea diplomelor aniversare, veteranilor de război prezenți la ceremonie: cpt. Manoil Gheorghe, col. Rotaru Dumitru, col. Ștefan Ioan și Zakarias M. Tiberiu.

Activitatea a fost dedicată celor 150 de veterani de război care mai trăiesc în acest moment în județul Mureș și a căror medie de vârstă este de 95 de ani.

 

Lasă un răspuns