De curând am avut deosebita bucurie și plăcere de a participa într-o școală la un eveniment cultural interesant, o altfel de lansare de carte, mai specială, mai atractivă. Spun aceasta deoarece autoarea cărții este o fetiță de clasa a III-a. Astfel, marți, 23 ianuarie 2018, la biblioteca Școlii Gimnaziale „Alexandru Ceușianu”, din Reghin, am luat parte la lansarea și prezentarea cărții Darling, cățelul obraznic, autoare fiind eleva Marian Ioana-Antonia, din clasa a III-a. Este o carte pentru copii, care reprezintă o poveste frumoasă pe care tânăra autoare a țesut-o în paginile cărții cu mare ingeniozitate și naturalețe. Am luat act cu mare bucurie de pasiunea elevilor pentru carte, pentru lectură, pentru bibliotecă. Biblioteca rămâne în continuare un loc sacru, un loc mirific și binecuvântat, dăruit cu atâtea frumuseți care se descoperă necontenit din filele cărților mai de demult, sau ale celor mai recente. Cu atât mai mult, este frapantă, iată, pasiunea elevilor chiar pentru a scrie anumite povestioare care să prezinte interes pentru cei din jur, în special pentru cei mici.
Dincolo de textul tipărit al filelor acestei cărți, se descifrează anumite trăiri, stări sufletești, sentimente pe care le transmite autoarea. Am putea vorbi aici de bunătate, prietenie, dragoste pentru om și animale, milostenie, iertare și multe altele, care vin să contureze un suflet pur, curat și inocent, un suflet de copil, care, prin faptele sale, vine să aducă o aură de noutate și de interes, dar să și ofere o notă de puritate și de integritate.
Marian Ioana-Antonia este un exemplu pilduitor pentru toți cei din jurul său, mai ales pentru colegii de clasă, dar nu numai, în general pentru copii, care trebuie să-i urmeze exemplul hărniciei, cumințeniei, pasiunii pentru carte și pentru lectură. Această povestioară, așezată frumos în paginile unei cărți, reprezintă un început pentru Marian Ioana-Antonia, o bază, o temelie, însă este o temelie solidă și puternică.
Bineînțeles că această tânără autoare beneficiază și de susținerea, supravegherea și îndrumarea distinsei sale învățătoare, doamna Codruța Bâclea, care, necontenit, își depune toate energiile sale spre propovăduirea învățăturii celei bune și folositoare și spre luminarea și înțelepțirea minții elevilor săi, care vor face parte din „generația de mâine”. Este bine să ne îngrijim de tinerele vlăstare, ca acestea să crească în conformitate cu bunele învățăminte, pentru că numai astfel pot ajunge fii de nădejde ai societății noastre românești. Spunea odinioară un mare cărturar că fără tineri, fără energia lor pozitivă și creatoare, nimic nu se poate realiza.
Marian Ioana-Antonia este și rămâne un model mereu prezent și activ, cu adevărat vrednic de urmat, pentru toți cei care o cunosc, o iubesc și o prețuiesc. Ea radiază permanent lumină, căldură, bunătate, prietenie, dragoste etc. Activitatea sa cotidiană, precum și strădaniile sale scot în evidență imaginea unui copil harnic, vrednic de laudă, apreciere, prețuire, respect și, de ce nu, recunoștință din partea celor cu care interacționează în mod constant.
Se cuvine să o felicit pe Marian Ioana-Antonia, eleva de clasa a III-a, din Reghin, care a scris o carte, să-i urez succes pe viitor în tot ceea ce face, în activitatea școlară și, de ce nu, și în cea creatoare. Se cuvine adus cuvânt de laudă și apreciere părinților ei, învățătoarei, colegilor de clasă, pentru că, iată, cu toții împreună creează un tot unitar productiv, un mediu creator, dătător de speranțe și nădejdi pentru ziua de mâine.