Pe Mureș în sus, la ceas de toamnă ruginie, Deda, frumoasa localitate de pe Valea Mureșului Superior și de la poalele falnicilor Munți Călimani, a găzduit un eveniment cultural de mare anvergură. Joi, 2 noiembrie 2017, de la ora 11.00, la sediul Primăriei Comunei Deda a avut loc Simpozionul Național cu tema „Tradiție, Cultură, Spiritualitate în Deda și împrejurimi „, ediția a V-a, eveniment ce a fost organizat de Primăria Comunei Deda, Despărțământul Central Județean Mureș al ASTREI, Fundația Culturală „Vasile Netea”, Biblioteca Municipală „Petru Maior” Reghin. În cadrul acestui amplu eveniment cultural, ce iată, a devenit deja o tradiție pentru localitatea Deda, s-au lansat și s-au prezentat mai multe cărți cu tematică referitoare în primul rând la comuna Deda, dar și la frumoasele sale împrejurimi. Evenimentul s-a bucurat de un public numeros și de bună calitate: profesori, preoți, filologi, cercetători, istorici etc. Coordonatorul și moderatorul întregului eveniment cultural a fost prof.dr. Florin Bengean, fiu al localității Deda. Evenimentul cultural a debutat cu o rugăciune de binecuvântare rostită de Părintele Valentin Vârva, protopopul ortodox al Reghinului.
Pentru început, doamna Lucreția Cadar, primarul Comunei Deda, un om iubitor de cultură, de frumos și de tot ce înseamnă element de valoare, a mulțumit tuturor participanților și a vorbit despre importanța acestui eveniment cultural marcant și în general despre valoarea tuturor activităților cu caracter cultural-științific care au loc la Deda.
A fost prezentată apoi cartea Tradiție, Cultură, Spiritualitate în Deda și împrejurimi, volumul IV, apărut sub egida editurii Eurocarpatica, din Sfântu Gheorghe, care reprezintă un anuar al comunei Deda, fapt ce denotă potențialul cultural extraordinar pe care îl are comuna Deda.
Volumul a fost coordonat și prefațat de prof.dr. Florin Bengean. Puține comune din județ și chiar din țară au un asemenea potențial cultural deosebit. Volumul a apărut cu sprijinul material al Primăriei și al Consiliului Local Deda, și bineînțeles prin bunăvoința doamnei primar Lucreția Cadar. Acest volum însumează studiile științifice ale mai multor personalități: profesori, preoți, filologi, ziariști, istorici, arhiviști, cercetători, muzeografi etc., cărora le aducem cuvânt de felicitare pentru seriozitatea și profesionalismul de care au dat dovadă în elaborarea materialelor cuprinse în paginile acestui volum.
Programul a mai cuprins o dezbatere privind sărbătorirea Centenarului Marii Uniri la Deda și pe Valea Mureșului Superior. Au fost susținute idei, inițiative, proiecte referitoare la Deda și Valea Mureșului Superior, cu privire la modul în care, în anul 2018, se vor sărbători 100 de ani de la realizarea idealului tuturor românilor de pretutindeni: unitatea națională.
În cadrul acestui eveniment cultural major au susținut expuneri: Lucreția Cadar, Lazăr Lădariu, Nicolae Băciuț, Dimitrie Poptămaș, pr. protopop Valentin Vârva, Nicolae Balint, Ilie Șandru, Ilarie Opriș, Ioan Eugen Man, Ilie Frandăș, pr. Vasile Chiorean Logigan, Ioan Torpan, Gheorghe Dărăban, Florin Bengean, care au prezentat elemente extrem de interesante, atractive și bine documentate printr-o susținută muncă de cercetare.
Deda, frumoasa așezare de la poalele Călimanilor, reprezintă o vatră a românismului curat și a creștinismului pur și sănătos, o vatră de cultură a Văii Mureșului Superior. Prin personalitățile de marcă pe care le-a dat de-a lungul timpului, precum și prin istoria, cultura, tradiția și spiritualitatea sa, Deda reprezintă un punct de reper pentru spațiul transilvănean, o vatră pentru întreg neamul românesc. Deda, frumoasa așezare de la poalele Călimanilor și de pe malul drept al Mureșului, se distinge ca fiind cea mai importantă comunitate de pe Valea Mureșului Superior, acest ținut mirific și binecu-vântat de Dumnezeu cu atâtea frumuseți. Deda este locul unde se îmbină armonios frumusețea peisajului cu hărnicia și bunătatea oamenilor, atât a celor din trecut cât și a celor de azi.