Zeci de elevi ludușeni, componenți ai Ansamblului Folcloric „Ardealul”, instruiți și însoțiți de soții Mariana Pop, directoarea ansamblului, și Petru Pop, cel mai cunoscut, apreciat și îndrăgit etnocoregraf profesionist din zona Ludușului, au participat, în zilele de 29, 30 și 31 august, 1, 2 și 3 septembrie 2017, la a XII-a ediție a Festivalului Concurs Internațional de Folclor pentru Copii și Tineret „DOBROGE, MÂNDRĂ GRĂDINĂ”, care a avut loc în orașul stațiune Mangalia, din județul Constanța.
Prestigiul de care se bucură festivalul de la malul Mării Negre în lumea tinerilor interpreți și a fanilor acestui gen de artă, șansele de a participa la spectacole și a concura în compania unor ansambluri folclorice de prima mână au fost criteriile care au cântărit, pe balanța alegerii, mai mult decât teama de oboseală, de aglomerație pe șosele României și de cheltuieli prea mari. Așa se face că, marți, 29 august, ludușenii au ajuns în orașul Mangalia. După ce au călătorit cu autocarul, cale de 500 de kilometri, de abia au avut timp să se echipeze în costumele populare aduse de acasă, că au și fost încolonați să participe la tradiționala paradă a portului popular. Atmosfera de sărbătoare, aplauzele localnicilor și ale mulțimii de turiști, încurajatoarele cuvântări de bun sosit și de reușită, rostite de organizatori și oficiali locali, au avut darul să le alunge oboseala și să îi reîncarce cu bună dispoziție.
Pe toată durata festivalului, cea mai mare parte a timpului au folosit-o făcând repetiții, alergând de la o scenă de spectacol la altă scenă, dintr-o parte a orașului în altă parte, urmărind cu interes evoluțiile formațiilor chemate pe scenă înaintea lor. Încărcați emoțional, au dansat și au cântat așa cum au fost instruiți la Luduș, de profesorii lor, soții Mariana și Petru Pop. Peste tot, alt juriu, alți spectatori. Numai aplauzele au fost aceleași, calde și prelungite. La masă și în dormitor au despicat în patru firul evoluției lor pe scenă.
Li se părea că nu s-au făcut de rușine. Până una alta, totul e bine, când se sfârșește cu bine. Pentru Ansamblul „Ardealul”, festivalul de la Mangalia s-a sfârșit cu „foarte bine”.
În numele organizatorilor, DJST Constanța, Primăria Mangalia, ACCSACPA Constanța, Asociația „Vocea diasporei” Germania-România, Asociația „Armonia”, din Grecia, Federația Cluburilor UNESCO Europa-Nord America, juriul festivalului a decis: „Premiul întâi, la categoria de vârstă 8-13 ani, dansuri populare, se acordă Ansamblului Folcloric „Ardealul”, din orașul Luduș, județul Mureș”. Pentru acest premiu au concurat cu alte 31 de asociații folclorice. Solistele de muzică populară românească, Szekely Karina și Cristina Costea, reprezentantele Cercului ludușean de Canto, îndrumat de prof. Cornel Pop, s-au clasat pe locul al treilea (din 60 de participanți). În numele juriului, domnul George Badea a înmânat ansamblului ludușean DIPLOMA DE EXCELENȚĂ, MEDALIA ȘI PLACHETA pentru locul I, iar pentru Primăria Luduș o DIPLOMĂ DE ONOARE.
Pentru mișcarea artistică de amatori din Luduș, locul întâi obținut la festivalul de la Mangalia nu a fost doar un debut promițător sau un succes de moment. Din anul 2002, când soții Mariana și Petru Pop au preluat Ansamblul Folcloric „Ardealul” din Luduș, reușitele și premiile i-au însoțit în fiecare an. Au la activ sute de spectacole pe scena Casei de Cultură din Luduș, pe scenele serbărilor câmpenești din multe localități ardelene, pe scenele festivalurilor-concurs din mari orașe ale României, Italiei, Franței, Poloniei, Greciei, Turciei, Macedoniei și SUA, în studiourile TVR, Antena1, Etno, Favorit, TTM, Agro TV ș.a. La spectacolele din străinătate, au avut bucuria să aibă ca spectatori ludușeni și alți români din diaspora.
Elevii din Luduș au fost la Mangalia, au învins prin talent, efort, dragoste și dăruire pentru tradițiile populare ale neamului românesc. Au învins, cucerind inimile a mii de spectatori și aprecierile unanime ale unui juriu exigent și experimentat și s-au întors la Luduș încărcați de glorie.
Felicitări, dragi dansatori ludușeni, părinților și neobosiților voștri instructori, Mariana și Petru Pop, Primăriei orașului Luduș, care v-au încurajat, susținut și v-au creat condiții să vă cultivați frumoasele voastre talente, să duceți mai departe tradițiile specifice poporului român. Succes la învățătură în anul școlar 2017-2018, pe care vă dorim să-l încheiați tot cu premiul întâi!