„CARACTERUL”- singura noblețe adevărată în lumea muritorilor – e o floare rară. Fără de el toată învățătura de pe lume, tot talentul creator, e un simplu amuzament egoist. Când semenii tăi se urcă în vârful piramidei sociale, trebuie să arzi tot sufletul tău pentru a rămâne acolo; nu pentru tine, că tu ești un om trecător, dar pentru oameni, pentru idealul lor, pe care tu NU trebuie să-l lași să decadă, pentru sublimul pe care trebuie să-l faci să înflorească în inimile contemporanilor tăi, chiar de-ar fi să-l crești cu tot sângele vieții tale, pe care numai o dată o ai.
Vasile Pârvan (1882-1927), istoric, arheolog eseist, membru titular al Academiei Române
***
„SINGURA DOCTRINĂ CARE NU MINTE, NU DEZAMĂGEȘTE, NU USUCĂ INIMA ESTE DOCTRINA SFINTEI EVANGHELII. Toate celelalte, chiar dacă sunt excelente, sunt trepte și surogate. O chilie în fundul unei mănăstiri este tot ce-mi doresc. Dar nu te întrebi dacă nu cumva o fi vreo chilie zăbrelită, la Văcărești sau la Aiud? FACĂ-SE VOIA DOMNULUI! Un sfârșit pământesc, în pușcărie sau la zid, ar putea să-mi pară ca un hatâr dumnezeiesc datoriilor mele. Îmi pare așa de rău că am făcut parte din Blocul Partidelor Democratice! Ce caut eu în această lume care vrea să se reformeze, lumea fără Dumnezeu și fără smerenia creștină?”
GALA GALACTION (Grigore Pișculescu),(1879-1961), scriitor, preot ortodox, doctor în Teologie, profesor de teologie român de origine aromână, traducător al Bibliei în limba română din ebraicăși greacă, împreună cu Vasile Radu și Nicodim
***
„BISERICA ESTE O COMUNIUNE DE CREDINCIOȘI. DACĂ NU EȘTI CU CEILALȚI ALĂTURI, DACĂ NU EȘTI ÎN COMUNIUNE, NU EȘTI ÎN BISERICĂ, CĂCI BISERICA SÂNTEM NOI TOȚI. SUNT MOMENTE ÎN BISERICĂ, DE EXEMPLU CÂND SE SPUNE TATĂL NOSTRU SAU CREZUL, CÂND DINTR-O DATĂ SIMȚI CĂ SE RIDICĂ BISERICA ÎN SUS ȘI PLUTEȘTE TOTUL ÎN AER. DAR LUCRURILE ACESTEA NU LE POȚI SIMȚI DECÂT DACĂ LE TRĂIEȘTI”. ÎN PIAȚA UNIVERSITĂȚII, LA REVOLUȚIE, MII DE OAMENI AU STAT ÎN GENUNCHI ȘI AU ROSTIT TATĂL NOSTRU. AU FOST MOMENTE INCREDIBILE. PUTEAI SĂ FII NEOM, DACĂ MERGEAI ACOLO TREI ZILE LA RÂND DEVENEAI OM, TE APROPIAI DE DUMNEZEU. ȘI, DE FAPT, EU CRED CĂ NU EȘTI OM DECÂT DACĂ EȘTI APROAPE DE DUMNEZEU”.
Silvia Radu (1935-), artist plastic, absolventă în 1960 a Academiei de Arte Frumoase, clasa profesorului Ioan Lucian Mumu
P.S. „Să vă dezbrăcați de viețuirea voastră de mai înainte, de omul cel vechi, care se strică prin poftele amăgitoare. Săvă înnoiți în duhul minții voastre, și să vă îmbrăcați în omul cel nou, cel după Dumnezeu, zidit întru dreptate și în sfințenia adevărului. Pentru aceea, lepădând minciuna, grăiți adevărul fiecare cu aproapele său, căci unuia altuia suntem mădulare” (Efeseni 4, 22-25).
„1001 CUGETĂRI” vol. XII