UN PROIECT CARE PRINDE CONTUR

Distribuie pe:

După ce au participat, în Portugalia, la un simpozion despre globalizare, cei doi președinți de sindicat, Ion Săcarea și Călin Orlando Cociș, unde s-a vorbit despre păstrarea limbii, obiceiurilor și tradițiilor unui popor, „sunt cele care se opun globalizării", spunea președintele Sindicatului „Spiru Haret"  din Târgu-Mureș, întorși au pus bazele unui proiect cultural intitulat „Prietenii", proiect început cu Teatrul Național din Târgu-Mureș, apoi stabilit cu Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul" din Târgu-Mureș. Cu acest prilej sindicatul CNSRL /„Frăția" la care sunt afiliate sindicatele din învățământ „Spiru Haret", sindicatul „Sanitas", Alternativa 2002 „Azomureș", al administrației locale etc. au organizat un scurt program artistic la sediul instituției culturale mureșene prezentat de membrii instituției.

Prezentarea spectacolului a fost făcută de către solista de muzică populară Maria Sântean Faghiura, care pentru început a arătat că instituția pe care o reprezintă a sărbătorit anul trecut 60 de ani de existență cu un spectacol de gală de cântece și jocuri și a adus mul-țumiri Consiliului Județean Mureș, care susține financiar această instituție de cultură mureșeană.

Apoi, pe scenă au urcat, rând pe rând, formațiile de jocuri care au prezentat obiceiuri de nuntă din Bistrița, o suită de jocuri din Câmpia Transilvaniei și jocuri populare din Bihor. La rândul lor, solistele de muzică populară Maria Sântean Faghiura, Dorina Grad, Dorina Oprea, care în următoarea zi a împlinit 29 de ani de activitate pe scenă în slujba cântecului popular, și Leontina Pop, lideră de sindicat la această instituție de 24 de ani.

În final cei doi președinți au oferit artiștilor câte un fir de trandafir, iar conducătorului acesteia și Leontinei Pop, câte o diplomă de excelență.

Alături de artiști și de cei doi președinți de sindicat au urcat pe scenă Alexandru Câmpean, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, Teodor Țogorean, director adjunct al acestei instituții, care au rostit alocuțiuni.

Aranjamentul muzical a fost asigurat de către maestrul Bambo Zoltan, dirijor, iar coregrafia spectacolului i-a aparținut coregrafului Florin Cerghedi.

A fost o seară frumoasă, oferită de conducerea sindicatelor mureșene, și așa cum au promis, acestea se vor înmulți pe viitor.

 

Lasă un comentariu