Ziua Mondială Fără Tutun este marcată în toată lumea, în fiecare an, la sfârșitul lunii mai. Evenimentul a fost un prilej și pentru Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) de a informa și sensibiliza populația cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, demersurile forurilor internaționale privind lupta împotriva răspândirii bolilor asociate consumului de tutun, precum și cu privire la dreptul fiecăruia dintre noi de a trăi sănătos.
Campania antifumat a fost realizată în colaborare cu asociațiile membre, precum și cu partenerii tradiționali ai FABC.
În fiecare an, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România a susținut această inițiativă mondială prin diverse acțiuni, prin intermediul cărora atenționa populația despre pericolul declanșării a mai multe forme de cancer datorate acestui viciu.
Consumul de tutun – una din cauzele de deces ce pot fi prevenite
Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția, din nou, și în acest an, asupra efectelor nocive ale tutunului în rândul populației, consumul de tutun fiind una dintre cauzele de deces care pot fi prevenite. Datele statistice legate de efectele fumatului sunt mai mult decât îngrijorătoare: numărul deceselor provocate de consumul de tutun ar putea ajunge la opt milioane de persoane anual, până în 2030. Fumatul pasiv a devenit, de asemenea, un fenomen mondial. Oamenii, indiferent de țară și de cultură, sunt expuși la fumul de tutun în fiecare zi, acasă, la locul de muncă, în mijloace de transport public, în baruri, restaurante etc. S-a estimat că peste 50 la sută dintre copiii din întreaga lume sunt expuși la fumatul pasiv, mai ales acasă. Consecințele fumatului pasiv pe termen scurt în rândul tinerilor includ afecțiuni respiratorii și non-respiratorii, dependență de nicotină și riscuri asociate consumului de alte substanțe. Consecințele fumatului pasiv pe termen lung în rândul tinerilor sunt întărite de faptul că cei mai mulți oameni tineri care fumează în mod regulat continuă să fumeze și la maturitate, se arată în datele oferite de FABC.
Pericolul utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători
Organizația Mondială a Sănătății a declarat Ziua Mondială fără Tutun în anul 1987, într-o inițiativă de a atrage atenția asupra pericolului utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători.
,,În Târgu-Mureș, Asociația ,,Împreună pentru Copiii cu Cancer” s-a alăturat campaniei antifumat lansate de FABC România, pentru că, din păcate, un segment destul de mare de tineri încep să fumeze din adolescență, iar copiii din familii de fumători suferă de fumatul pasiv. Aceste obiceiuri nocive au repercusiuni nefaste asupra sănătății tinerilor. Considerăm că este absolut necesar să informăm toate categoriile de persoane despre bolile asociate consumului de tutun. Din acest motiv am împărțit pliante informative în licee, cabinete medicale, diverse colective de muncă. Să fim Împreună pentru copii, tineri și adulți sănătoși, pentru un oraș fără tutun!”, susținea Gabriela Farczadi, președinte al Asociației „Împreună pentru copiii cu cancer”.