DASCĂLI MUREȘENI - ADELA CORNELIA MOLDOVAN

Distribuie pe:

Localitatea Iernut, un loc liniștit situat pe malul stâng al râului Mureș, se bucură de senzația de relaxare pe care o oferă natura, prin intermediul minunatului relief cu aspect tipic deluros, și unele suprafețe de șes în parte stângă a Mureșului. Această frumoasă localitate este și locul nașterii educatoarei Adela Moldovan, născută la 10 octombrie 1976. Face parte dintr-o familie frumoasă, unde mama Cornelia a fost cadru didactic la G.P.P. Iernut, iar tatăl Petean Gheorghe a lucrat la Termocentrala din Iernut. Luând-o pe urmele mamei sale, a îmbrățișat cariera de educatoare.

În 1995, a fost absolventa Liceului Energetic Iernut, după care, în 1996, s-a căsătorit, întemeindu-și o familie frumoasă din care a rezultat 2 băieți și s-a mutat în Târgu-Mureș. Și-a reluat studiile în anul 1999, urmând cursurile Postlicealei ,,Dimitrie Cantemir", specialitatea educator-învățător, din Târgu-Mureș, cu durata de 3 ani, iar în anul 2014 a fost absolventa Facultății de Psihologie a Universității „Spiru Haret".

S-a titularizat în anul 2001 în localitatea Șincai-Pusta. Primul an de învățământ l-a petrecut în localitatea Cerghid, sat cu oameni primitori, unde a fost detașată timp de 2 ani, până în anul 2003, prinzând drag de această meserie și punând suflet în tot ceea ce făcea. În anul școlar 2003-2004 și-a desfășurat activitatea în localitatea Cipău, revenind pentru o perioadă pe meleagurile iernuțene. În al patrulea an de învățământ, prin transfer de la G.P.N. Șincai-Pusta, s-a titularizat la G.P.N. Chirileu.

După obținerea gradului didactic Definitiv în 2003 și a gradului didactic II în 2014, și-a continuat mersul ascedent în carieră, obținând gradul didactic I în anul 2016.

Prin mâna doamnei educatoare au trecut mai multe generații de care acum este mândră, aceștia terminând cursurile unor licee de renume din Târgu-Mureș și unii dintre ei fiind în primul an de facultate.

Adela a fost permanent preocupată de perfecționarea ei în cariera didactică. Astfel, a publicat un articol despre planta medicinală numită „Podbal" în cartea „Din farmacia pădurilor și fânețurilor", coordonată de către doamna educatoare Ani Stoica din localitatea Iernut. De asemenea, a participat la diverse cursuri și stagii de formare profesională vizând Educația timpurie și specificul dezvoltării copilului (2010), PRET, Consiliere și Orientare (CCD Mureș, 2014) etc.

Fiind o educatoare dedicată muncii sale, a fost responsabila Comisiei metodice de pe raza comunei Sânpaul timp de 6 ani, în perioada 2011-2017, iar în anul 2008 a făcut parte din Consiliul de administrație al Școlii Gimnaziale Sânpaul.

Bazându-se pe o bună colaborare cu școala și grădinițele din jur, doamna educatoare a organizat și desfășurat cu succes o multitudine de activități extracurriculare (programe artistice, concursuri între grădinițe, plimbări pe malul Mureșului, vizite la Grădina Zoologică și alte edificii din Târgu-Mureș, excursii în țară etc.).

Vocația de dascăl și conștiinciozitatea au determinat-o pe Adela să-și privească profesia cu multă responsabilitate, aceasta afirmând că educatoarea, asemenea sculptorului care modelează lutul, modelează caracterul copilului prin educație.

Lasă un comentariu