GRIGORE VIERU – evocat de CERCUL ASTRA din IERNUT

Distribuie pe:

Toate întâlnirile astriştilor iernuţeni sunt emoţionante şi pline de momente înălţătoare, dar cea desfăşurată în luna aprilie a acestui an parcă le-a depăşit pe celelalte. Motivul? Subiectul ales. La întâlnirea lunară a membrilor CERCULUI „ALEXANDRU MACARIE" al ASTREI din Iernut, doamna învăţătoare Maria Cundiev a adus în discuţie VIAŢA ŞI ACTIVITATEA lui GRIGORE VIERU. Cu acest prilej participanţii au petrecut două ore intense emoţional, însă deosebit de plăcute.

„Poetul care n-a visat să ajungă în Cosmos, ci doar să treacă Prutul". Cu aceste simple cuvinte a început prezentarea doamnei învăţătoare Cundiev despre minunatul om care a fost Grigore Vieru. Apoi a continuat: „Un chip blând, o minte strălucită, un om bun şi iubitor de ţară şi de oameni - aşa era Grigore Vieru, poetul român născut dincolo de Prut. Aşa l-au perceput nu doar apropiaţii, ci şi aceia care şi-au intersectat drumul cu al său." A urmat apoi o incursiune în viaţa şi activitatea marelui om de cultură care a fost Grigore Vieru. Vorbele doamnei Cundiev au fost presărate cu imagini de la multiplele activităţi la care acesta a participat ca invitat, de la spectacole care i-au fost închinate, dar şi multe audiţii cu melodii pe versurile domniei sale. Un moment cu o puternică încărcătură emoţională a fost cel în care s-au derulat imaginile în care Adrian Păunescu a citit poezia pe care i-a închinat-o şi pe care a citit-o la funeraliile lui Grigore Vieru pe 20 ianuarie 2009.

Pentru a destinde atmosfera doamna învăţătoare a presărat şi momente de lectură din creaţiile minunatului poet. Acestora le-au dat glas doamnele: Maria Oargă, Jeanina Căpuşan, Maria Maioş, Viorica Turcu şi Alina Alecu. Li s-au alăturat copiii Tudor Toma şi Mihnea Catarig care au recitat o poezie pentru copii din creaţia lui Grigore Vieru, deoarece este ştiut faptul că debutul literar l-a avut cu o plachetă de versuri pentru copii, intitulată „Alarma", în anul 1957, pe vremea când era încă student.

În încheierea prezentării sunt de reţinut cuvintele pe care doamna învăţătoare le-a aşezat cu reală emoţie: „Acesta este Grigore Vieru, poetul care o viaţă de om serveşte cu dăruire poezia. Contemporan cu noi, el este un exponent al ideilor dominate în conştiinţa noastră naţională pe care le exprimă artistic şi le îmbogăţeşte cu sufletul său. E un poet fructuos, mereu sensibil la freamătul inimii şi zbuciumul timpului, e poetul epocii noastre. Un cuvânt despre Grigore Vieru produce emoţie, trăire firească impusă dincolo de toate ce se produc în viaţă. Împreună cu alţi creatori iluştri, reprezintă o şcoală poetică în care poezia este chiar viaţa şi sufletul omului."

La sfârşitul întâlnirii au adus completări domnii profesori: Ovidiu Cormoş şi Gheorghe Andreica.

Sunt de reţinut pentru noi toţi cuvintele lui Grigore Vieru, românul mai român decât mulţi dintre noi: „Patria este ca un copil: dacă uiţi de ea, poate să plece de acasă!"

 

Lasă un comentariu