REȚELELE DE SOCIALIZARE NE ÎNSINGUREAZĂ ȘI NE FAC INVIDIOȘI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Pittsburgh, citați de descopera.ro, susțin că prea mult timp petrecut pe rețelele de socializare poate alimenta sentimentele de singurătate și invidia.

„Încă nu știm ce a fost mai întâi, utilizarea rețelelor de socializare sau izolarea socială, dar știm că timpul petrecut de persoanele tinere pe rețelele de socializare (Facebook, Instagram, Twitter sau Youtube) provoacă sentimente de invidie și credința distorsionată că celelalte persoane au vieți mai fericite și mai de succes.

Participanții la studiul nostru care utilizau rețelele de socializare mai mult de două ore pe zi aveau un risc de două ori mai mare de a se simți izolați din punct de vedere social în comparație cu semenii lor care petreceau mai puțin de jumătate de oră pe zi accesând astfel de site-uri.

De asemenea, persoanele care vizitau diverse platforme de socializare de peste 58 de ori pe săptămână aveau un risc de aproximativ trei ori mai mare de a manifesta sentimentul de izolare socială în comparație cu cele care accesau astfel de site-uri mai puțin de nouă ori pe săptămână.

Rezultatele acestui studiu nu fac decât să ne demonstreze faptul că utilizarea rețelelor de socializare tinde să fie asociată cu izolarea socială și nu cu descreșterea acesteia. Este important de studiat această chestiune, deoarece problemele de sănătate mentală și izolarea socială au atins niveluri de epidemie în rândul adulților tineri.

Prin natura noastră suntem ființe sociale, însă viața modernă tinde să ne compartimentalizeze în loc să ne aducă împreună. Deși s-ar părea că rețelele de socializare reprezintă oportunități pentru a umple vidul social, acest studiu sugerează că nu acestea sunt soluția.

Cercetarea noastră, la care au participat 1.787 de adulți cu vârste între 19 și 32 de ani, a constat în completarea unui chestionar pentru a se determina tipul de utilizare a 11 medii de socializare - Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pintrest, Vine și LinkedIn - dar și în evaluarea nivelului de izolare socială cu ajutorul unui instrument specializat", explică specialiștii americani. 

Lasă un comentariu