Reuniune cultural-artistică la Sărmaşu în cinstea personalităţilor Grigore Vieru şi Ion Luca Caragiale

Distribuie pe:

Ziua de 14 februarie 2017 marchează, pentru sărmăşeni, cinstirea unor valori culturale de necontestat. Nume precum Grigore Vieru, Ion Luca Caragiale sunt readuse la lumină, sunt prezentate şi lăudate pentru a delecta urechile unui auditoriu distins şi încântător. De asemenea, sunt aduse în discuţie operele acestor autori şi sunt evocate personalităţi locale, pentru a aduce o mândrie constructivă pentru sărmăşeni şi pentru elevi.

Reuniunea cultural-ştiinţifică, dedicată aniversării a 165 de ani de la naşterea dramaturgului I.L. Caragiale şi evocării poetului Grigore Vieru, s-a desfăşurat în sala de lectură a Bibliotecii Orăşeneşti „Liviu Rusu" din Sărmaşu, la ora 15.00. La organizarea şi desfăşurarea evenimentului s-a implicat activ doamna Dinuca Burian, bibliotecar şi manager de proiect. O altă implicare a avut-o şi Primăria oraşului Sărmaşu prin reprezentanţii ei. Au mai participat elevi ai Liceului Teoretic „Samuil Micu" din Sărmaşu şi de la şcolile din împrejurimi.

Programul a început prin prezentarea invitaţilor de onoare: Nicolae Băciuţ, Lazăr Lădariu şi Valentin Marica. Cuvântul de deschidere l-a avut domnul Nicolae Băciuţ, director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Mureş, care a vorbit despre poetul Grigore Vieru şi despre ce a lăsat acesta în urma sa, opera poetică şi celebrul „Abecedar Albinuţa".

Lazăr Lădariu, poet şi redactor-şef al ziarului „Cuvântul liber", a continuat discuţia, insistând asupra patriotismului poetului Grigore Vieru şi a luptei sale pentru reintroducerea, în Basarabia, a scrierii cu alfabet latin, deci a limbii române şi a Tricolorului.

Domnul Valentin Marica, scriitor şi publicist, a continuat discuţia domnului Băciuţ şi a scos în evidenţă faptul că poetul Grigore Vieru a fost un om religios care a dorit să îşi ducă la îndeplinire visurile.

Printre alocuţiunile invitaţilor de mai sus, au fost scurte pauze în care au fost recitate poezii ale poetului Grigore Vieru, de către Maia Varga şi Alexandra Gorgan, pregătite de profesor în învăţământul primar Iuliana Socaciu, de la Şcoala Gimnazială Sărmăşel-Gară; respectiv elevele Corina Mornea şi Claudia Rusu, pregătite de profesor Florentina Sebeşan, de la Şcoala Gimnazială „Ovidiu Iuliu Moldovan" din Vişinelu.

În a doua parte a programului s-a vorbit despre cea de-a doua mare personalitate, Ion Luca Caragiale, cu ocazia împlinirii celor 165 de ani de la naşterea sa. Poetul Nicolae Băciuţ a descris destinul operei marelui dramaturg, a amintit faptul că a fost unul dintre cei mai mari scriitori şi că nu are încă un egal în literatura română. De asemenea, şi-a prezentat volumul său „Caragiale după Caragiale. O scrisoare pierdută" şi, totodată, unul dintre aspectele cercetate în lucrarea sa: „Scandalul în teatrul lui Caragiale".

Domnul Valentin Marica, a vorbit despre „Ipostaze comice în opera lui Caragiale". Astfel, a explicat termenul de „comic" drept discrepanţa între ceea ce este şi ceea ce pare. În cazul lui Caragiale, s-au trecut în registrul comic problemele societăţii. De asemenea, domnul Marica a folosit şi termenul de „caragialism" şi a lăudat întreaga operă a marelui dramaturg, care este atât de bine închegată, încât nu trebuie schimbat niciun cuvânt, pentru că altfel nu ar avea aceeaşi valoare. Nici nu trebuie corectat nimic, pentru că marele dramaturg era atât de exigent la gramatică, încât i se spunea „moş virgulă". Domnul Lazăr Lădariu a adus unele completări discuţiei, subliniind patriotismul lui Caragiale reflectat în poezia lui.

La finalul alocuţiunilor a fost prezentat un montaj teatral „Personajele lui I.L. Caragiale" prezentat de către eleva Giulia Blăjan de la Liceul Teoretic „Samuil Micu" Sărmaşu. Elevele Corina Mornea şi Raluca Rusu au revenit interpretând momente din opera lui Caragiale. O altă scenetă a mai fost interpretată de către elevii Maria Vărzar, Alexia Socaciu, Gabriel Suciu, Alexandru Ognean, Raluca Purcar din clasa a III-a, coordonaţi de profesor în învăţământul primar Rodica Cătărig de la Liceul Teoretic „Samuil Micu" din Sărmaşu. Nu în ultimul rând a mai fost interpretată schiţa „Bubico", de către elevele Corina Mornea şi Olivia Cenan, coordonate de profesor în învăţământul primar Olivia Cenan, de la Şcoala Gimnazială „Ovidiu Iuliu Moldovan" din Vişinelu.

Nu au rămas uitate nici personalităţile locale, Dumitru Moga şi Vasile Crişan, ambii locuitori ai satului Vişinelu. Profesorul Ciprian Farcaş a prezentat o scurtă istorie a satului şi a celor doi amintiţi mai sus, insistând asupra faptului că ei au participat activ la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1918, iar în cinstea lor şi a celorlalţi locuitori s-a ridicat un monument la Vişinelu. De asemenea, inginer Teodor Biscoş, care a copilărit în satul Vişinelu, a adus un plus de inedit prezentării.

Concluziile evenimentului, aprecierile şi unele păreri personale au fost spuse la final de către domnul inginer Ioan Mocean, primar al oraşului Sărmaşu. Profund marcat de calitatea evenimentului, domnul primar a ţinut să mulţumească tuturor invitaţilor în parte, precum şi auditoriului. De asemenea, a mărturisit că atunci când a văzut minunatele fragmente de piese de teatru, recitate de copii, şi-a amintit cu melancolie de anii când era şi el elev sau actor în serbările de la şcoală.

Într-o altă ordine de idei, mai amintim următoarele: fotograful care a imortalizat evenimentele, a fost Marian Teglaş. Coordonatorul proiectului „Să întâmpinăm împreună primăvara", Claudia Vărzar a fost cea care a dăruit invitaţilor mărţişoare, iar coordonatorul întregului proiect, bibliotecar Dinuca Burian.

 

Lasă un comentariu