UDMR – dezamăgită şi pregătită de protest

Distribuie pe:

Uniunea Democrată Maghiară din România este dezamăgită de noua acţiune a DNA, prin care Tamási Zsolt-Jozef, directorul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, este cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată, iar Ştefan Someşan, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, pentru abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei, se arată într-un comunicat semnat de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, preluat de Agerpres.

„În România există sute de imobile retrocedate în care funcţioneazăşcoli şi grădiniţe", precizează liderul Uniunii, menţionând decizia judecătorească din 28 iunie 2012, în urma căreia Colegiul „Székely Miko" (de la Sfântu Gheorghe - n.n.) a fost renaţionalizat, „dar pericolul existăşi în cazul tuturor imobilelor bisericeşti şi comunitare retrocedate". Kelemen consideră că între cele două cazuri „există o asemănare foarte clară". „Aceste situaţii create în ultimii patru ani şi îndreptate împotriva liderilor maghiari, sub pretextul luptei împotriva corupţiei, ne determină să ne exprimăm solidaritatea (…) Afirm cu toată răspunderea, în numele Uniunii Democrate Maghiare din România, că vom lupta pentru adevăr şi vom fi solidari cu toţi maghiarii care muncesc pentru interesele comunităţii şi ne vom alătura fiecărui maghiar care este supus unor asemenea încercări (…). Trebuie să demonstrăm că suntem o naţiune care îşi apără membrii, care nu permite să îi fie confiscate bunurile. Că nu suntem doar locuitori ai acestei ţări, ci o comunitate naţională puternică, unităşi solidară", a mai precizat Kelemen Hunor, potrivit documentului citat.

Pe de altă parte, la începutul acestei săptămâni, cu prilejul lansării candidaţilor Uniunii din judeţul Mureş pentru Senat şi Camera Deputaţilor, fostul preşedinte al Uniunii, Markó Béla, s-a raliat poziţiei actualei conduceri, într-un discurs având ca laitmotiv „lipsa avizelor" pentru instituţii, însemne şi simboluri maghiare: „În numeroase localităţi din secuime, termenul maghiar pentru prefectură nu are aviz de existenţă.

Avem probleme cu avizele şi se pare că la Târgu-Mureş încă nu avem aviz pentru ca răposatul Sütõ András să aibă o statuie în oraş, încă nu au aviz numele de străzi maghiare în acest oraş, avem probleme cu avizele. UMF din Târgu-Mureş - predarea la secţia maghiară nu are aviz, lucru de altfel permis şi de lege, inclusiv cel despre care spun că nu are aviz. Inclusiv eu nu ştiu dacă am aviz să vorbesc la Palatul Culturii din Târgu-Mureş în limba maghiară. Are Palatul Culturii aviz să stăm noi aici să ne sfătuim? A avut Târgu-Mureşul voie, a avut aviz ca strămoşii noştri să creeze acest oraş? Am avut noi aviz, acum 1.100 de ani, să ne stabilim aici? Probabil că nu avem hârtie. Şi aş mai putea să continui şirul lucrurilor pentru care noi nu avem aviz", a mai precizat Markó Béla.

Fostul lider al UDMR a anunţat că, la sfârşitul acestei săptămâni, probabil sâmbătă, la Târgu-Mureş va avea loc un protest pentru susţinerea Liceului Teologic Romano-Catolic, urmând ca ora şi locul să fie stabilite în aceste zile.

Potrivit unor comentatori de presă, avem de-a face cu o premieră absolută în spaţiul public românesc, UDMR fiind primul partid care organizeazăun protest anti - DNA.

Lasă un comentariu