Cu 45 de voturi pentru şi 20 împotrivă, Senatul a adoptat, în şedinţa de miercuri, 14 septembrie, statutul personalului din serviciile de ambulanţă (medici, asistenţi medicali, ambulanţieri – şoferi autosanitară şi operatori registratori de urgenţă care deţin specialităţile şi pregătirea cerute de lege).

Datorită obligaţiilor, riscurilor deosebite şi intervenţiilor contracronometru în salvarea de vieţi, personalul de pe ambulanţe va beneficia de pensii speciale de 80% din media salariilor brute, inclusiv sporuri din ultimele 12 luni.

„Personalul de pe ambulanţe beneficiază de pensie specială de serviciu după activitate în domeniu de cel puţin 20 de ani sau la vârsta de 57 de ani, însă poate fi menţinut în serviciu până la 60 de ani.

De pensia specială de serviciu poate beneficia şi personalul profesionist operativ de intervenţie care îndeplineşte condiţia de vârstă de 57 de ani, dar cu o vechime în activitatea operativă cuprinsă între 15 – 20 de ani. În acest caz, cuantumul pensiei va fi micşorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte din vechimea stabilită.

Personalul profesionist operativ de intervenţie care la data împlinirii vârstei de 57 de ani nu îndeplineşte condiţiile de vechime pentru acordarea pensiei speciale de serviciu beneficiază de pensie la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului  minim de cotizare pentru pensionare”, se arată în actul normativ aprobat de Senat.

Pe de altă parte, statutul prevede că personalul din serviciile de ambulanţă răspunde disciplinar, civil şi penal pentru felul în care îşi execută atribuţiile de serviciu şi beneficiază de drepturi compensatorii acordate pentru condiţiile speciale şi riscurile pe care le implică exercitarea profesiilor.

Totodată, personalul de pe ambulanţe poate să refuze plecarea în misiune dacă se constată nereguli la ambulanţe, starea sau pregătirea necorespunzătoare a membrilor echipajului, lipsa medicaţiei minime obligatorii, lipsa materialelor de protecţie sau orice nereguli care ar putea pune în pericol siguranţa misiunii.

De asemenea, personalul de pe ambulanţe nu poate să exprime public opinii contrare intereselor României, opinii sau preferinţe politice la locul de muncă, să adere la secte, organizaţii religioase sau alte organizaţii interzise de lege, să participe la demonstraţii, mitinguri, proteste, greve, dacă nu se asigură cel puţin 30% din capacitatea de intervenţie.

Proiectul urmează să fie transmis spre adoptare Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. 

Lasă un răspuns